Što su antiemetici

Što su antiemetici

Antiemetici - primjena i djelovanje

Antiemetici su lijekovi koji se koriste kod liječenja mučnine i povraćanja. Ova dva simptoma se vrlo često pojavljuju kod određenih bolesti, stanja, terapija, kod postupaka i kao nuspojava kod nekih lijekova kao što su to opioidi. Iako je povraćanje zaštitni refleks tijela kada izbacuje otrovne tvari iz tijela odnosno iz crijeva i želudca, lijekovi protiv povraćanja seu vrlo često potrebni kod suzbijanja povraćanja posebice ako se radi o teškoj dehidraciji. Antiemetici djeluju na način da neuralne puteve koji su uključeni kod povraćanja blokiraju receptore koji inače reagiraju na molekule neurotransmitera, poput histamina, dopamina i serotonina. većina ovih središnjih receptora se nalaze u centru za povraćanje koji je lociran u moždanom deblu, dok su periferni receptori locirani u vagus živcu. Kada gastrointestinalni trakt osjeti neku vrstu prijetnje, odmah šalje tu informaciju perifernim receptorima koji onda povratno informiraju središnje receptore u centru za povraćanje. Potom kao odgovor centar za povraćanje pokrene mučninu i povraćanje na način da stimulira gastrointestinalni trakt, dijafragmu i trbušne mišiće.

Antiemetici - upute i nuspojave

Antiemetici se uzimaju za liječenje mučnine kao i povraćanja, a oni se mogu davati u formi tableta, injekcija, čepića, flastera, oralnih otopina i slična. Lijek se primjenjuje kod sprječavanja mučnine i povraćanje, kao i za tretiranje ovih istoimenih problema. Mučnina i povraćanje se mogu zbog niza raznih problema pojaviti, bilo kao nuspojava nekog lijeka, zbog hrane, mučnine kretanja ili nekih zdravstvenih stanja. Ovaj lijek se uzima prema potrebi, kada osjetite da vam se diže želudac, posebice tokom vožnje. Lijek se uzima prema uputama lijeka ili kako vam je liječnik ili ljekarnik preporučio. Kao i svi lijekovi, tako i antiemetici mogu uzrokovati neke nuspojave. Najčešće nuspojave koje se mogu pojaviti nakon primjene ovog lijeka su zatvor, proljev, umor, vrtoglavica, glavobolja, slabost, zamagljeni vid, fotoosjetljivost te suha usta. Ukoliko osjetite bilo koje od ovih nuspojava, odmah se obratite svojem liječniku za pomoć te prestanite uzimati ovaj lijek dok ne provjerite sa svojim liječnikom što dalje.

Antiemetici - cijena i iskustva

Antiemetici su odličan lijek kada vam treba pomoć kod smanjenja osjetljivosti želudca i sprječavanje odnosno smanjenja mučnine i nagona za povraćanjem. Antiemetici se mogu kupiti u ljekarni uz predočenje recepta koji ste dobili od svojeg liječnika. Cijena lijeka varira od jednog proizvođača do drugoga, no cijena je relativno pristupačna i nije skupo. Ukoliko imate dopunsko zdravstveno osiguranje, ono će vam pokriti troškove plaćanja za lijek. Lijek se treba držati podalje od male djece. Lijek držite na sobnoj temperaturi dalje od svjetlosti sunca. Također, lijek se ne smije koristiti nakon što im je istekao rok trajanja. Rok trajanja je naveden na samoj kutiji, te se datum odnosi na zadnji dan u mjesecu. Upute kako uzimati lijek vam ke naveden u uputama lijeka. No, ako niste sigurni kako uzimati lijek, možete se posavjetovati sa svojim liječnikom ili ljekarnikom. Ako imate neke nuspojave nakon što ste uzeli lijek, odmah ih prestanite uzimati te se obratite svojem liječniku.


Tagovi: