Što je anoksija

Što je anoksija

Anoksija je djelomičan ili potpuni nedostatak kisika u tijelu

Naravno da je potpun nedostatak kisika uvijek potencijalno smrtonosan, no ovisno o uzroku i brzoj intervenciji to se može spriječiti. Anoksija je djelomičan ili potpun nedostatak kisika u tijelu ili nekom dijelu tijela. Uzroci mogu biti rijedak zrak na velikim visinama, moždani ili srčani udar, veliko krvarenje, trovanje ugljičnim monoksidom ili cijanovodikom, utapanje, gušenje, teškoće s disanjem zbog upale pluća ili astme, anemija, srčane bolesti i sva druga stanja koja otežavaju hemoglobinu da dostavi kisik organima.

Anoksija može prouzročiti otkazivanje rada vitalnih organa, mozga, srca, bubrega i procesa u tkivima. Mozak koji je bez kisika duže od 3 - 5 minuta može biti trajno i ozbiljno oštećen. Kod anoksije je najvažnije brzo djelovati, ali njezini simptomi nisu uvijek uočljivi i prepoznatljivi, možda i zato što ni uzroci nemaju neki zajednički naziv, a mogu biti vanjski i unutarnji. Treba brzo razlučiti da li vaše srce ili vaše krvne žile ne rade svoj posao i zašto.

Anoksija kakvi simptomi ukazuju na nju

Simptomi ovakvih stanja bez kisika mogu potrajati i nekoliko dana a da ne shvatite što vam se događa, zato treba shvatiti što je anoksija kakvi simptomi ukazuju na nju. Ako imate vrtoglavice ili ste dezorijentirani, gubitak pamćenja (zaboravljivost, kratkotrajna amnezija), neobične glavobolje, promjene raspoloženja (kao da ste posve druga osoba - promjena osobnosti), nejasan i nepovezan govor (ne možete se sjetiti riječi), osjećate neobjašnjivu slabost i malaksalost, neusklađene kretnje ruku i nogu, loše procjene bilo čega.

Ako imate bilo što od navedenog ili samo odjedanput imate more problema pred kojima ste bespomoćni, možda je kod vas već prisutna anoksija. Ako imate česte, kratkotrajne i prolazne nesvjestice, ikakve napadaje ili halucinacije, vaš mozak vjerojatno pomalo ostaje bez kisika. Nepravilan rad srca i snažne aritmije također mogu biti simptom, no, ma koji od simptoma imali trebate se javiti liječniku koji će utvrditi koji dio vašeg tijela je ostao bez kisika i na koji način će vam pomoći.

Koliko vrsta anoksija ima i kako ih razlikovati

Prema uzrocima se čini da je anoksičnih stanja puno i da mogu biti vrlo različita i logično je zapitati se koliko anoksija ima i kako ih razlikovati. Kod anemične anoksije krv ne uspijeva opskrbiti sve organe, tkiva i stanice kisikom, jer hemoglobin (protein koji sadrži željezo) nije učinkovit (manjak željeza) ili ga nema dovoljno i opet nedostaje kisika. Kod toksične anoksije otrovanje kemikalijama sprječava krv u dostavi kisika organima, a kod anoksične anoksije nema dovoljno kisika.

Anoksična anoksija nastaje na velikim visinama (rijedak zrak), ali i u neprozračenim i zagušljivim prostorijama kada jednostavno i stvarno nema zraka za disanje, a mogu je prouzročiti i neki lijekovi. Kod stagnirajuće anoksije se zapravo radi o zaostaloj anoksiji koja se naziva i hipoksicishemijska ozljeda, a koja se može dogoditi i ako vaša krv ima dovoljno hemoglobina i kisika, kod navale u mozak, što se najčešće događa kod srčanih udara, napada, aritmija ili zastoja srca.


Tagovi: