Što je andropauza i koji su najčešći simptomi

Zanimljivosti

Što je andropauza i koji su najčešći simptomi

Što je Andropauza?

Andropauza ili menopauza na muški način je spuštanje razine testosterona. Hormonalne promjene u zrelijoj dobi nisu rezervirane samo za žene, i dok žene prolaze kroz menopauzu, muškarce sustiže andropauza. Andropauzu možemo definirati kao stanje koje dolazi kod starijih muškaraca a karakterizira ga nedostatak muških hormona. Gubitak potencije i seksualne želje možemo svrstati pod prve znakove andropauze.

Važno je za naglasiti kako je “muška menopauza” još pod povećalom raznih znanstvenika i znanstvenih istraživanja, kao pojava ona još nije detaljno istražena poput menopauze. I dok je sasvim normalno da se oba spola suočavaju s raznim hormonalnim promjenama kako stare, o andropauzi se još ne zna podosta toga. Često možemo čuti šalu na račun muških kako ulaze u krizu srednjih godina, i dok se mnogi zapravo šale navedeno je istina.

Muškarci se također poput žena suočavaju s raznim promjenama u hormonima što stavlja samo tijelo u drugačiji položaj. Danas znamo kako su stres, alkohol i pušenje, droge i razni lijekovi kao i nedostatak fizičke aktivnosti prijatelji andropauze. Zdraviji način života može “odgoditi” dolazak andropauze za par godina, no njeni simptomi će se početi javljati kod muškaraca u srednjim godinama.

Andropauza simptomi

Andropauzu ili postupno snižavanje androgena u tijelu muškaraca možemo prepoznati po mnogobrojnim simptomima, mnogi simptomi su povezani s procesom starenja i jednaki su za oba spola. Hormonalne promjene se veoma slično očitavaju kod oba spola, tako da nije neobično da će muškarci doživljavati ono što žene doživljavaju u menopauzi.

Muškarci tako mogu iskusiti valove vrućine ili valunge, mogu se pojaviti bolovi u mišićima i zglobovima, opadanje kose, opadanje razine energije, pojavljuje se čest umor i bezvoljnost, slabi seksualna želja, dolazi do poteškoća s erekcijom, smanjuje se količina sjemena, pogoršava raspoloženje. Andropauza kao zdravstvena tegoba se utvrđuje pomoću dijagnoze koja se postavlja prilikom detaljnog razgovora s liječnikom i urologom.

Nakon razgovora može uslijediti klinički pregled i laboratorijski pregled hormona u krvi. Navedeni simptomi su prisutni u hormonalnim promjenama. Iako je andropauza danas manje poznata nego menopauza, oba stanja vežu slične hormonalne promjene koje su karakteristične ovisno o spolu. Pojavu simptoma je nemoguće izbjeći, no postoje povoljni učinci liječenja andropauze koji mogu pomoći muškarcima da se lakše nose s navedenim stanjem.

Andropauza liječenje

Liječenje će se odviti samo kod muškaraca kojima je putem pretraga ustanovljena andropauza. Dolazi do korištenja muškog hormona koji se dobiva na odabrani način. Na raspolaganju se mogu pronaći pripravci za uzimanje oralnim putem, točnije na usta, razni gelovi za kožu, injekcije u mišić, i potkožni implantanti. Samo liječenje se pomno prati, i postoji mogućnost neželjenih učinaka koji se najviše očituju na području prostate.

Andropauza ukoliko se dokaže zahtjeva hormonalnu terapiju ukoliko muškarac na nju pristane, prije njenog dobivanja važno je obaviti detaljne preglede kako bi se ustanovilo da li postoje kakve prepreke u vrsti liječenja. Kod početka liječenja bitno je kontrolirati razinu testosterona i PSA da bi se ustanovila odgovarajuća doza.

Kod prve godine liječenja kontrola je potrebna svakih šest mjeseci, dok s urednim nalazima se kontrola vrši jednom godišnje. Koji su povoljni učinci na navedeni oblik liječenja? Kod muškaraca dolazi do povrata i porasta želje za seksom, dolazi do poboljšanja erekcije i porasta kvalitete seksualnog odnosa, dolazi do redukcije masnog tkiva i porasta mišića, poboljšava se pamćenje, smanjuje mogućnost za srčani ili moždani udar.

Tagovi: