Ambliopija – uzrok, simptomi, liječenje

Ambliopija - uzrok, simptomi, liječenje

Ambliopija (slabovidnost)

Ambliopija, slabovidnost ili poremećaj vida "lijeno oko" javlja se obično u ranom djetinjstvu, često još prije 2. godine života. Ambliopija se javlja kada se u mozgu ne obrađuju potrebne informacije koje dolaze iz slabijeg oka, nego se u mozgu primaju samo vizualni podražaji i informacije zdravog oka, no važno je da mozak istodobno mora primati jasne slike iz oba oka.

Što ranije se započne s liječenjem, mogu se spriječiti dugoročni problemi s vidom odnosno poboljšati vid slabijeg oka. Do smanjenja oštrine vida dolazi zbog slabljenja oka uslijed neaktivnosti, dugotrajnog prekrivanja jednog oka npr. nakon ozljede oka, u mozgu se potiskuju informacije koje stižu iz slabijeg oka koje se zbog toga ne razvija do svoje pune funkcije što može dovesti do trajnog i nepopravljivog oštećenja ili gubitka vida. Većinom je zahvaćeno samo jedno oko ali se može slabovidnost pojaviti na oba oka. Najčešći uzroci su strabizam, astigmatizam, miopija, hiperopija ili katarakta zahvaćenog oka.

Ambliopija ili slabovidnost, koji su simptomi

Simptomi ambliopije ili slabovidnosti nisu lako uočljivi, osobito jer se ambliopija javlja u ranoj djetinjoj dobi kada je teško primijetiti da li i u kojoj mjeri dijete ima poteškoće s vidom. Poneka djeca već se rode se s ambliopijom. Zbog toga je osobito važno da svako dijete barem jednom u dobi do 4 godine starosti obavi specijalistički pregled vida kako bi se eventualna pojavnost ambliopije što ranije dijagnosticirala odnosno počela liječiti. Roditelji mogu primijetiti da njihovo dijete žmirka, zatvara jedno oko, naginje glavu prilikom fokusiranja npr. gledanja TV-a i slično. Ako naizmjenično prekrijemo djetetu jedno a zatim drugo oko i dijete počne biti uznemireno odnosno počne plakati, to može biti pokazatelj slabovidnosti kod djeteta te je potrebno zatražiti liječnički pedijatrijski pregled.

Nešto starija djeca mogu se i sama požaliti da slabije vide na jedno oko ili da imaju nekakav problem s vidom. Od ambliopije češće obolijevaju djeca koja su prerano rođena, djeca s manjom porođajnom težinom, djeca s poteškoćama u razvoju ili ako imaju izražen nasljedni faktor za slabovidnost. Slabovidnost će se lakše prepoznati kod djeteta kojemu je oslabljen vid na oba oka, jer ako je vid oslabljen samo na jednom oku, dijete će se nesvjesno koristiti samo boljim okom odnosno zanemariti će korištenje slabijeg oka, a roditelji i okolina neće primijetiti da dijete ima ovaj problem. Na taj način oko na kojemu je vid slabiji ostaje zapostavljeno i ne razvija se dovoljno, nastaje ambliopija, osobito ako se to događa u najranijoj dobi kada mozak i oko još nisu razvijeni.

Kako se liječi ambliopija

Ambliopiju je važno što ranije dijagnosticirati jer je ovu bolest moguće potpuno ili djelomično izliječiti u ranijoj dobi dok su kasnijoj dobi nastale promjene mogu biti nepovratne. Za slabovidnost ne postoje konkretni lijekovi već se može u dobi između treće i sedme godine života djeteta pomoći posebnim vježbama i redovitom okluzijom boljeg oka. Najvažnije je primijetiti da postoji ambliopija, te na neki način "natjerati" slabovidno, tzv. lijeno oko na aktivnost. To se može postići na način da se oko s normalnom vidnom oštrinom prekrije, kako bi se slabije oko potaklo na aktivnost, može se okluzija pričvrstiti na naočale ako dijete nosi ili se nalijepi direktno preko oka. Postoje i kapi koje se ukapaju u oko s boljim vidom, tako se vid na blizinu tog oka zamućuje, a mozak se potiče na korištenje slabijeg oka. U nekim slučajevima potrebna je i operacija.

Često se ambliopija otkrije na sistematskom pregledu, a najbolje je da se liječenje započne prije navršene šeste godine djeteta kako ne bi došlo do sve jačeg gubitka vida. Vrlo je važno još kod malog djeteta ozbiljno pristupiti s liječenjem, potrebnim što ranijim pregledima kod specijaliste kako bi se spriječile da dijete u kasnijoj dobi ima ograničenja s vidom, u najgorem slučaju može neliječenje dovesti do potpune i trajne sljepoće. Naravno pri tome je potrebna strpljivost budući da se djeca često opiru nošenju okluzije odnosno flastera ali važna je upornost kako bi djetetu osigurali što bolje vidljivu budućnost i zdravlje očiju. Dok je dijete mlađe od 4 godine rezultati liječenja mogu biti izvrsni, a s daljnjim godinama rezultati su sve slabiji i manje dovoljni. U novije vrijeme postoje tretmani koji mogu poboljšati vid i kod starije djece, kod odraslih, ipak najvažnije je rano uočavanje i liječenje ambliopije jer su tada rezultati liječenja puno bolji.


Tagovi: