Alergija na hranu – simptomi i testiranje

Ljepota i zdravlje

Alergija na hranu - simptomi i testiranje

Alergija na hranu i njeni simptomi

Kada se pojavi alergija na hranu, simptomi alergijske reakcije će se pojaviti odmah nakon konzumacije hrane, određene namirnice ili u roku narednih minuta, u svakom slučaju vrlo brzo. Ukoliko ljudi imaju razvijenu tešku alergijsku reakciju, može doći do anafilaksije koja može biti opasna po život osobe ako se na vrijeme ne reagira na pojavu alergijske reakcije.

Postoji tipična hrana koja će vrlo vjerojatno biti uzročnik alergija na hranu. Ako sumnjate da ste vi alergični, vaše dijete ili netko od vaših bližnjih da je alergičan na određenu hranu trebate biti upućeni u simptome kako biste znali što napraviti u slučaju pojave alergijske reakcije. Simptomi alergije na konzumiranu hranu mogu biti peckanje i svrbež u ustima, osip sa crvenilom bilo gdje na tijelu, oticanje grla, usta ili lica, nemogućnost gutanja i disanja, slabost i vrtoglavica, povraćanje, mučnina, te bol u trbuhu, kao i povraćanje, otečene oči, ali i kihanje.

Ako se pojave ozbiljniji simptomi alergijske reakcije koji ukazuju na anafilaksiju, bez odgađanja nazovite hitnu pomoć jer je svaka minuta dragocjena. U tom trenu je potrebno brzo i efikasno djelovati kako ne bi došlo do smrti.


Testiranje alergija na hranu

Ukoliko sumnjate da vas ili nekog vama bliskog muči alergija na hranu, morat ćete obaviti testiranje, odnosno vaši bližnji. To je idealan način da provjerite na što ste točno alergični kako biste znali koju hranu odnosno sastojke trebate izbjegavati u svom jelovniku. Najčešća hrana na koju su ljudi alergični su mlijeko, jaja, soja, orašasti plodovi, žitarice, školjke i riba. Kod nekih ljudi se i sa samo malim konzumacijama takve hrane mogu pojaviti vrlo ozbiljni simptomi alergije.

Testiranje alergije na hranu će pokazati da li imate alergiju na određenu hranu ili samo povećanu intoleranciju na tu hranu. Vrlo često se intolerancija na neku hranu može protumačiti pogrešno kao alergija na hranu, te je stoga potrebno napraviti testiranje kako biste bili sigurni. Testiranje se može obaviti oralnim testiranjem gdje će liječnik dati male količine pojedinih tipova hrane kako bi se vidjelo što će se točno dogoditi.

Testiranje se može napraviti i metodom eliminacije, na način da u svojoj svakodnevnoj prehrani malo po malo izostavljate hranu na koju sumnjate da bi izazvala alergiju, ali tako nećete znati radi li se o alergiji ili intoleranciji na te namirnice. Najsigurnije testiranje je ono koje se radi vađenjem krvi ili pomoću ubodnog testa na koži unutrašnjosti podlaktice koji će obaviti specijalist alergolog.

Alergija na hranu i kako ju izbjeći

Nakon što ste obavili testiranje saznali ste točno na koje ste namirnice alergični, potrebno je da prilagodite svoju prehranu i izbacite te namirnice. Pokušajte maksimalno izbjegavati unos hrane za koju znate da kod vas postoji alergija na hranu. Pripazite na sve moguće što konzumirate i ukoliko se hranite u restoranima uvijek provjerite da možda u hrani nema neki od sastojaka koji u vama izaziva alergiju. Naročito to može biti kod kolača kad nećete znati ima li u njima možda orašastih plodova na koje ste alergični.

Na ambalažama određenih proizvoda nalazi se opis proizvoda koji pojašnjava može li taj proizvod sadržavati neke od pojedinih alergena koji su najčešći. Najčešći alergeni su žitarice, mlijeko, soja, kikiriki, jaja, orašasti plodovi, školjke i ribe. Moguće je da taj konkretan proizvod ne mora to sadržavati, no mora imati upozorenje ako se u istoj tvornici obrađuju i ovi tipični alergeni, pa mogu slučajno dospjeti u tragovima u proizvod koji ste odabrali.

Ukoliko niste od volje čitati etikete na svakom proizvodu, posavjetujte se sa stručnjacima kao što je nutricionist koji će vam složiti plan prehrane. Posebno pripazite na alergene koji mogu biti u hrani koju jedete u restoranima i kantinama. Vaša alergija na hranu sa vremenom može i nestati, no to nije trajno stanje, a i može vam se pojaviti alergija i na neku drugu hranu na koju možda dosad niste bili alergični.

Tagovi: