Akutna upala bubrega – uzrok, simptomi, liječenje

Akutna upala bubrega - uzrok, simptomi, liječenje

Akutna upala bubrega, koji su uzroci?

Upala bubrega je uzrokovana bakterijama. Ove bakterije ulaze u organizam kroz mokraćni sustav. Jedna od bakterija koja uzrokuje upalu bubrega naziva se Escherichia coli. Kod žena je upala bubrega češća.

Upala bubrega može nastati zbog upala drugih dijelova tijela, naprimjer iz upale pluća, upale žila, a čak se može razviti i iz upale grla. Infekcije u tim dijelovima tijela krvlju se prenose do bubrega.

Bubrezi predstavljaju glavni put za izbacivanje kemikalija, lijekova itd. Važno je da budu uklonjeni jednakom brzinom kojom se i stvaraju.

Bubrezi izlučuju: ureju, mokraću, kreatinin i bilirubin. Akutna upala bubrega je pojam koji obuhvaća više kliničkih slika različitih uzroka. Akutna upala bubrega se može dobiti i zbog raznih alergena i virusa.

Upala bubrega započne kada imunološki sustav napada vlastite bubrege. Ponekad to može dovesti do oslabljenog rada i otkazivanja bubrega. Bolest najčešće dolazi na otvor mokraćne cijevi, a potom se tamo razmnožavaju bakterije.

Kod nekih je opasnost od bolesti veća, Te osobe su trudnice, šećeraši te osobe slabijeg imuniteta.

Akutna upala bubrega, koji su simptomi?

Akutna upala bubrega može se prepoznati po veoma različitim simptomima. Upale mogu biti blage i mogu uzrokovati minimalne simptomima, A mogu doći i do težeg upalnog sindroma što je slično septičnom šoku.

Uobičajeni sindromi su:

-povišena temperatura,

-tresavica,

-povraćanje,

-bol u leđima

-loše stanje

Blaži oblici mogu proći samo s blažom temperaturom. Međutim, akutna upala bubrega uglavnom bude u svom težem obliku sa navedenim simptomima bolesti. Uz pregled brzo se može i započeti liječiti.

Često su prisutni i simptomi upale mjehura što znači bolno mokrenje, prečesto mokrenje, bol, a pogoršanje simptoma s recimo povišenjem temperature, često je znam da su bubrezi također zahvaćeni.

Jako povišena temperatura tijela ( iznad 38 stupnjeva) uglavnom je znak bolesti gornjeg dijela mokraćnih puteva. Upala bubrega Kod upale bubrega temperatura je znatno veća nego kod upale mjehura.

Do komplikacija dolazi više kod osoba s bubrežnom bolesti, šećernom bolesti, osoba sa slabijim imunitetom i osoba koje su transplantirale neke organe. Neke od komplikacija koje su moguće su:

-bubrežno oštećenje,

-sepsa,

-kronično oštećenje,

-apsces.

Akutna upala bubrega, kako se liječi?

Akutna upala bubrega, kako se liječi? Ako saznate pretragama da je moguće da vaše stanje može dovesti do razvoja nekih infekcija poput začepljenja, kamenca ili recimo poremećaja građe, za liječenje će u tom slučaju biti vjerojatno potreban i kirurški zahvat.

Bolesnici s težim oblikom moraju biti u bolnici i moraju što prije započeti sa odgovarajućom terapijom, a oni s lakšim oblikom mogu biti i liječeni doma.

Kada je vjerojatnost da imate upalu bubrega velika i obavili ste pretrage te čekate rezultate nalaza mokraće iz laboratorija, započinje se s liječenjem antibioticima.

Koji lijek i koliko često se mora konzumirati ovisi o nalazima mokraće koja je na pretragama. Akutna upala bubrega liječi se većinom u vremenskom razdoblju od 2 tjedna ali to se može zakomplicirati te produžiti i na 6 tjedana kod muških osoba koje se teže liječe. Zadnji pretrage te uzorak mokraće se uzima 5 do 6 tjedana poslije liječenja upale antibioticima. Na taj način možemo biti sigurni da je infekcija u potpunosti uklonjena te da je ne moramo više liječiti.


Tagovi: