Ako vam se zaštopa WC školjka napravite samo jednu stvar: Majstor vam više nikada neće trebati!

Zanimljivosti

Ako vam se zaštopa WC školjka napravite samo jednu stvar: Majstor vam više nikada neće trebati!

Zna biti vrlo nezgodno kada se zaštopa WC školjka

Da li vam se ikada dogodilo u životu da vam se zaštopala wc školjka, pustili ste vodu i doživjeli neugodno iznenađenje. Umjesto da sadržaj ode u kanalizaciju zbog zaštopanosti WC školjki izbačen je sadržaj u prostoriju i po vašim cipelama i odjeći. Niste to nikada doživjeli? Imate sreće jer to nije nimalo ugodan doživljaj. Ne samo da trebate očistiti sebe od fekalija, nego trebate očistiti i kupaonicu, ali vaš problem time neće biti riješen. Naša WC školjka će i dalje biti zaštopana ukoliko nešto ne poduzmete.

Naravno, prvo će vam na pamet pasti da pozovete kućepazitelja zgrade koji je i zadužen za popravke ili ćete pozvati majstore koji se bave odštopavanjem WC-a i tu uslugu platiti možda skupa, a možda i uz umjerenu cijenu. No u današnje vrijeme visoke inflacije svaki neplanirani trošak nikome nije potreban.

U svakom slučaju fekalije u vašoj kupaonici gdje trebate održavati osobnu higijenu i koja treba blistati od čistoće jer se grozite od bakterije i virusa koji se i inače razmnožavaju na vlažnim mjestima, ovako nešto vam stvarno nije potrebno.

Kako se snaći sam kad se zaštopa WC školjka

Kada vam se zaštopa WC školjka možete se snaći i sami ako znate trik kojim ćete riješiti začepljenost. Trik je vrlo jednostavan i za njega vam treba samo jedna najlonska vrećica ili plastična folija.

Trik ćete izvesti na način da ćete zamotati površinu školjke vrećicom ili plastičnom folijom na način da pokrijete cijelu površinu školjke, a rubove vrećice ili folije je potrebno zalijepiti čvrsto na rubove WC školjke. Ovako oblijepljena WC školjka vrećicom ili plastičnom folijom sigurna je da sadržaj neće iscuriti izvan školjke.

Kad ste provjerili da je sve čvrsto zatvoreno i zalijepljeno pustite vodu, te će se napraviti zračni mjehur koji će stvoriti pritisak na odvod i pogurati sadržaj koji je stvorio čep. Rukom ćete pritisnuti zračni mjehur da zrak ispod folije pogura začepljenje u odvod. Snaga zračnog mjehura bi trebala u velikoj većini slučajeva riješiti začepljenje i vaš problem začepljene WC školjke više vas neće mučiti. A ako i ubuduće budete imali takvih problema sada znate kako to jednostavno riješiti.

Zašto se zaštopa WC školjka

Kako vam se ubuduće ne bi događalo da se zaštopava WC školjka trebate pripaziti na sadržaj koji bacate u WC školjku. Ukoliko živite u zgradi možda vaši susjedi bacaju svašta u WC školjku pa je glavni odvod zgrade zapravo začepljen, no ovim trikom ćete svakako postići da pritisak koji je zračni jastuk kreirao odnese sva začepljenja putem jer taj zračni jastuk mora negdje izaći.

Dakle, WC školjka ne služi za bacanje maramica, higijenskih uložaka, te bilo kakvih stvari ili namirnica koje nisu otopive u vodi ili nisu biorazgradive poput plastike i sličnog. Čak nemojte bacati ni higijenske maramice kojima se brišete nakon velike nužde jer se one mogu zakaliti za cijevi i stvoriti čep koji će se teško otkloniti.

Ukoliko živite u kući još ćete bolje moći kontrolirati svoj odvod ako se dogovorite sa ukućanima što smijete bacati u odvod WC školjke kako ne biste stvorili začepljenje. Ako netko od ukućana odbija držati se pravila zadužite ga za sljedeće odštopavanje i vjerujte nakon toga će se pridržavati pravila što se smije bacati u WC odvod, a što ne smije.

Tagovi: