Što je ileus

Ljepota i zdravlje

Što je ileus

Što je ileus i uzroci

Ileus predstavlja prekid probavne peristaltike, funkcije crijeva koje stišći i odvode fekalije i otpadne tvari iz organizma. Često ga se naziva paralitički ileus a uzrokovan je mehaničkim preprekama koje mogu imati različite uzročnike. S obzirom da su crijeva šuplji crijevni organ koji ima svoju sluznicu, žile, živce i mišićne niti, te iako je periferni autonomni živčani sustav kojim se ne upravlja vlastitom voljom, on je povezan s centralnim živčanim sustavom.

Do ove pojave u probavnom sustavu dolazi jer nema normalnog protoka hrane i crijeva ne vrše svoju funkciju izbacivanja otpadaka iz ljudskog tijela, što zapravo predstavlja oblik paralize crijeva. Može se dijeliti s obzirom na mjesto nastanka na pojavu visokog ileusa koji se nalazi u tankim crijevima, te na pojavu niskog ileusa kod debelog crijeva.

Najčešći uzroci pojave ileusa su postoperativne laparoskopske posljedice, korištenje određenih lijekova, posljedica upale potrbušnice, te kod dijabetičnih ketoacidoza, ali i akutnih bubrežnih poremećaja. Mehanički izazvani ileusi mogu biti uzrokovani tumorima, ostacima hrane, crijevnog sadržaja, no i priraslice u crijevima na stijenkama crijeva.

Ileus simptomi

Simptomi koji upućuju na ileus je prvenstveno izostanak stolice 72 sata što predstavlja vrlo opasno stanje i potrebno je potražiti liječničku pomoć. Defektacija fekalija iz ljudskog organizama kako bi tijelo zdravo funkcioniralo potrebno je svaki dan, no postoje osobe koje nemaju defektacije na dnevnoj bazi pa tome trebaju dati veliku pažnju i promjeniti način prehrane i više se aktivirati i kretati kako bi stimulirali rad crijeva.

Kada stolica izostane par dana simptomi koji se popratno javljaju su bolovi u trbuhu koji su prisutni i na najmanji dodir trbuha, te nadutost trbuha. Moguće su mučnine i osjećaj gađenja na hranu, te kod nekih i osjećaj povraćanja i samo povraćanje žućkasto zelenog sadržaja. Jako kruljenje je prisutno, te pri tome uz izostanak stolice izostaju i plinovi iz crijeva.

Simptomi za ileus koji će se pojaviti su i malaksalost i blijedilo, doći će do dehidracije zbog niske razine kalija, a poremetit će se i elektroliti koji će posljedično utjecati na rad srca i njegov ritam.

Ileus prevencija i liječenje

Prevencijom se mogu spriječiti mnoge bolesti, pa tako i ileus zdravom prehranom koja ima dovoljno prirodnih vlakana koja pomažu radu probavnog sustava. U prevenciju se uključuje i pravilno žvakanje hrane prije nego je progutate jer ako ne žvačete hranu komadići hrane mogu lako postati mehanička zapreka u crijevima. Obroci trebaju biti manji, ali češći, te je potrebno tokom dana konzumirati dovoljno tekućine i pri tome ne mislimo na alkohol i zaslađena gazirana pića koja nisu zdrava niti za probavni sustav, niti za cijeli organizam. Zdravim prehrambenim navikama može se spriječiti ileus koji može biti i smrtno opasan.

Osobe koje nemaju defektaciju 72 sata nerijetko ne traže liječničku pomoć jer nisu svjesni koliko je ta situacija opasna po život, tim više štp duže čekaju stvari će se sve više zakomplicirati. Samo liječenje ovisi o stupnju ileusa, mogući su i operativni zahvati. Liječenje se provodi pod bolničkim nadzorom i pacijentu će biti zabranjeno uzimanje hrane i tekućine, što će bit nadoknađeno infuzijskim otopinama kako bi se nadoknadila izgubljena tekućina i elektroliti.

Tagovi: