Akne na vratu – uzrok, simptomi, liječenje

Nonacne - pomoć kod akni

Za lijepo lice i obnovljenu kožu
  • Učinkovito potpomaže koži sklonoj svim vrstama akni
  • Ima protuupalna i antibakterijska svojstva
  • djeluje na izvor problema
  • Pomaže eliminirati mrlje, mitesere, papule, pustule i crvenilo
  • Sadrži savršeno usklađene i jedinstvene sastojke koji se koriste u prirodnim metodama liječenja akni
Akne na vratu - uzrok, simptomi, liječenje

Akne na vratu uzroci

Uzroci koji mogu dovesti do stvaranja akni mogu biti različiti, a najčešći uzrok su hormonalne promjene. Pretjerano i povišeno lučenje sebuma, loja je uzrokovano hormonima, stresom, nekim lijekovima, ali može biti i nasljedno genetski uzrokovano.

Akne na vratu kao i akne na licu i drugim dijelovima tijela se mogu pojaviti i zbog raznih upala, uslijed djelovanja bakterija, te zbog nepravilnog ljuštenja mrtvih stanica kože. Akne nastaju kada se začepe pore na koži zbog žlijezda lojnica sebumom, odnosno lojem, masnoćom i mrtvim stanicama kože te dolazi do upalnog procesa i stvaraju se akne na vratu i drugim dijelovima lica i tijela.

Moguće je i da će neki lijekovi i kozmetički preparati, sapuni također začepiti pore i uzrokovati pojavu akni. Hormonalne tablete koje žene piju pa ih nakon nekog vremena prestanu piti mogu nakon prestanka uzrokovati hormonalni poremećaj koji će dovesti do pojave akni. Također se hormonalni poremećaji mogu pojaviti i u trudnoći, u adolescentskoj dobi, pred menstruaciju, ali i uslijed prevelikog stresa.

Simptomi za akne na vratu

Ukoliko ste u adolescentskoj dobi pojava akni je prirodna i normalna stvar zbog hormonalnih promjena i ukoliko su akne na vratu prisutne u malim količinama ne treba se zabrinjavati nego pravilnom higijenom njegovati kožu. Međutim, ukoliko su nastale velike količine akni nemojte sami rješavati akne već se obratite stručnom liječniku, dermatologu koji će vam pomoći u rješavanju velikog broja akni.

Simptomi koji upućuju na pojavu akni su bijeli prištići koji su zapravo vrh akni iznad pora koje su začepljene mastima i mrtvim stanicama kože. Nemojte sami istiskivati te bijele prištiće jer možete inficirati akne na vratu i dovesti do upalnog procesa.

Miteseri su još jedna vrsta simptoma koji upućuje da su vam pore začepljene i da se u njima nakupila prljavština uslijed vanjskih utjecaja. Prištići koji mogu biti crveni i uzdignuti također upućuju na pojavu akni, a ne moraju biti bijeli na vrhu da bi upućivali na upalni proces ispod kože. Naročit problem su ciste koje nastaju ispod površine kože u dubini zbog nakupljanja izlučevina sebuma i mogu biti vrlo bolne, a iza sebe ostavljaju duboke ožiljke koji su estetski ružni.

Prevencija i liječenje akne na vratu

Prevencija je kod svakog zdravstvenog stanja uvijek najbolje rješenje, pa tako i kad se pojave akne na vratu i licu. Pravilnom higijenom i hranjenjem kože, te dovoljnom hidratacijom pomoći ćete koži da diše i da se odstrane nepotrebni loj i mrtve stanice kože te tako spriječiti nastanak akni.

U slučaju težeg oblika kad se pojave akne na vratu u većem broju nemojte odgađati posjet liječniku dermatologu jer sami nećete riješiti problem akni, već možete samo pogoršati situaciju. Dermatolog će vam preporučiti korištenje krema za liječenje akni, uz promjenu prehrane i načina higijene. Rezultate nemojte očekivati preko noći, no ukoliko nakon dva mjeseca nema promjene ili primijetite da se stanje pogoršava, liječnik vam može prepisati i antibiotike ukoliko je uzrok akni bakterijska upala.

Rješavanje ružnih ožiljaka možete napraviti uz pomoć savjeta liječnika koji vam može preporučiti ili injekciju kolagena ili preparate koji će potaknuti stvaranje kolagena na prirodan način uz pomoć preparata koji u sebi sadrže glikolnu kiselinu.


Tagovi:

Nonacne - pomoć kod akni

Za lijepo lice i obnovljenu kožu
  • Učinkovito potpomaže koži sklonoj svim vrstama akni
  • Ima protuupalna i antibakterijska svojstva
  • djeluje na izvor problema
  • Pomaže eliminirati mrlje, mitesere, papule, pustule i crvenilo
  • Sadrži savršeno usklađene i jedinstvene sastojke koji se koriste u prirodnim metodama liječenja akni