Akne na bradi – uzrok, simptomi, liječenje

Nonacne - pomoć kod akni

Za lijepo lice i obnovljenu kožu
  • Učinkovito potpomaže koži sklonoj svim vrstama akni
  • Ima protuupalna i antibakterijska svojstva
  • djeluje na izvor problema
  • Pomaže eliminirati mrlje, mitesere, papule, pustule i crvenilo
  • Sadrži savršeno usklađene i jedinstvene sastojke koji se koriste u prirodnim metodama liječenja akni
Akne na bradi - uzrok, simptomi, liječenje

Akne na bradi uzroci

Akne na bradi mogu imati različite uzročnike a najčešći uzročnik je hormonalna neravnoteža koja se javlja u periodu ovulacije, menstruacije, trudnoće i menopauze kod žena. Uzrok mogu biti i sindrom policističnih jajnika, ali i uzrok može biti neki oblik bakterijske infekcije koja je u tijelu.

Stresan način života i nezdrava prehrana, te nepravilna higijena mogu biti česti uzročnici da se pojave akne na bradi. Nečistoća, te nepravilna njega brade i lica, diranje nečistim rukama i začepljivanje pora raznim puderima mogu uzrokovati pojavu akni.

Također, akne se mogu pojaviti i nakon prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula kojima se zapravo održavala hormonalna ravnoteža, pa uslijed prestanka konzumiranja pilula može doći do hormonalne neravnoteže i pojave akni. Pojačano znojenje će stvoriti nečistoću na koži i zadržavanje vanjske nečistoće i bakterija te dovesti pdo pojave akni. Pušenje je još jedan od uzroka zbog kojeg će se pojaviti akne ne samo na bradi nego i na drugim dijelovima lica, ali i tijela.

Akne na bradi simptomi

Akne na bradi se javljaju u obliku simptoma crvenila i izdignute površine koje su zahvaćene sa aknama. Vrh akni na bradi može biti ili bijeli ili crni. Bijeli prištići koji vam se pojave na bradi mogu biti estetske prirode, a ukoliko se upale obavijeni su crvenilom kože oko bijelog prištića koje biste najradije istisnuli, a time ga samo možete inficirati, te će se stvoriti upala.

U najboljem slučaju ćete napraviti krastu zbog istiskivanja kojoj će trebati dosta vremena da se koža oporavi i zaraste. Simptomi se mogu pojaviti i kod dubinskih akni koje su uobičajeno bolne pa svako istiskivanje uzrokuje bol, a dubinske akne koje su zapravo oblik cisti se ne mogu samo tako istisnuti, a na kraju će ostaviti duboku brazdu koja će trajno narušavati vaš estetski izgled.

Za svaki simptom akne na bradi najbolje je posavjetovati se sa stručnjacima, na primjer ljekarnicima koji vam mogu preporučiti kreme za akne sa sastojcima koji će učinkovito djelovati na rješavanje akni.

Akne na bradi liječenje i prevencija

Liječenje akne na bradi je moguće uz pomoć stručnjaka, specijalista dermatologa kada akne na bradi nastanu u velikom broju i nikako ih se ne možete riješiti. Uz pomoć dermatologa, promjenom prehrane i poboljšanom higijenom riješit ćete problem akni, no ne očekujte rezultate preko noći. Bit će potrebno dulje vrijeme kako bi se akne uklonile i kako bi se priječilo njihovo novo nastajanje.

Svakako možete raditi na prevenciji da vam se akne niti ne pojave u velikom broju, što znači kad vam se počnu javljati izvan nekog perioda hormonskih promjena potrebno je da reagirate i prevenirate širu pojavu akni. Higijena brade i lica nemasnim sapunom koji neće isušivati kožu, kao i ovlaživač kože koji će hidratizirati kožu uvelike će vam pomoći kod pravilne higijene.

Izlaganje suncu i UV zrakama može pomoći kod akni, no budite oprezni zbog štetnosti UV zraka i izbjegavajte sunce kad je najjače. Promijenite prehranu, odnosno koristite manje jodirane soli, te se zdravo hranite sa više vitamina C i E, te cinka i niacina. Također, pretjerano znojenje i boravak u vlažnom okolišu pogoduju razvoju akni pa učinite i na ovom dijelu nešto čime ćete spriječiti pojavu akni.


Tagovi:

Nonacne - pomoć kod akni

Za lijepo lice i obnovljenu kožu
  • Učinkovito potpomaže koži sklonoj svim vrstama akni
  • Ima protuupalna i antibakterijska svojstva
  • djeluje na izvor problema
  • Pomaže eliminirati mrlje, mitesere, papule, pustule i crvenilo
  • Sadrži savršeno usklađene i jedinstvene sastojke koji se koriste u prirodnim metodama liječenja akni