Što je agranulocitoza

Ljepota i zdravlje

Što je agranulocitoza

Agranulocitoza je najteži oblik neutropenije

Neutropenija spada u hematološke poremećaje koji su okarakterizirani smanjenim brojem neutrofila. Najteži oblik neutropenije jest agranulocitoza koja je najčešće simptom nekog drugog stanja ili je rezultat korištenja nekih lijekova ili čak kemoterapije. Agranulocitoza kao rezultat kemoterapije naziva se stečenom agranulocitozom kod odraslih ljudi, no isto tako se može javiti i kod djece, no kod njih je to tada najčešće nasljedna bolest koja je nastala kao rezultat nekog genetskog defekta zbog kojeg se neutrofili ne mogu proizvoditi u količini koja je potrebna te tada govorimo o kongenitalnoj agranulocitozi kod djece. Kada tijelu nedostaju neutrofili, organizam se teško bori ili se uopće ne može obraniti od mikroorganizama, pri čemu prednjače bakterije i gljivice. Iz tog su razloga oboljeli od agranulocitoze visokorizična skupina koja se ne samo teško bori s određenim bolestima, već je kod njih vrlo visok rizik od komplikacija, čak i kad su u pitanju najmanje infekcije koje mogu dovesti do razvijanja sepse pa sve do otkazivanja organa.

Agranulocitoza je rijetka bolest

Agranulocitoza se srećom ne javlja toliko često te se ona smatra rijetkom bolešću. To je stanje u kojem koštana srž ne proizvodi ili ne može proizvesti dovoljno bijelih krvnih stanica, i to konkretno onih koje se nazivaju neutrofilima. Već smo ranije spomenuli da smanjen broj neutrofila nosi ime neutropenija, dok je agranulocitoza najteži oblik tog stanja. Kod agranulocitoze je broj neutrofila u krvi toliko nizak da se može reći da je gotovo zanemariv. Neutrofili su ljudskom tijelu potrebni jer su to bijele krvne stanice kojima je primarna zadaća boriti se protiv infekcija uzrokovanih raznim mikroorganizmima. Iako su leukociti najpoznatije bijele krvne stanice, neutrofili su ti koji odrađuju najveći dio borbe protiv raznih infekcija i bolesti. Neutrofili su osnovna jedinica ljudskog imunološkog sustava te su oni prve bijele krvne stanice koje se pojavljuju na mjestu gdje se javlja infekcija i to na način da uništavaju mikroorganizme kao što su bakterije, gljivice i virusi.

Agranulocitoza može biti prirođena ili stečena

Agranulocitoza može biti prirođena i ona je prisutna već kod djece te spada pod genetske poremećaje, no može biti i stečena te se ona javlja kasnije u životu. Stečena agranulocitoza najčešće se javlja kod žena i u starijoj životnoj dobi, a može biti uzrokovana raznim kemikalijama, bolestima koštane srži, nekim infekcijama kao što su malarija, hepatitis, tuberkuloza, zatim autoimunih bolesti kao što je lupus te može biti rezultat zračenja ili kemoterapije. Najčešći simptomi su sklonost gnojnim upalama usne šupljine i kože te je prisutna vrućica, zimica, umor, suhoća usta i krvarenje desni i mnogi drugi. Liječi se na način da se prvo pronalazi točan uzrok te bolesti pa se tada liječi osnovna bolest. U nekim situacijama daju se faktori rasta za neutrofile kako bi se koštanu srž potaklo na proizvodnu tih bijelih krvnih stanica, dok je u nekim situacijama liječenje potaknuto antibioticima ili antimikoticima, ovisno o uzročniku infekcije. To stanje potrebno je držati pod kontrolom kako ne bi došlo do komplikacija.

Tagovi: