Malarija – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Malarija - uzrok, simptomi, liječenje

Malarija – uzrok

Malarija je jedna od najsmrtonosnijih, parazitskih bolesti na svijetu. Uzrok su paraziti iz roda Plasmodium koji se na čovjeka prenose ubodom zaraženih ženki komaraca iz roda Anopheles. Prijenos se uglavnom događa ubodom komaraca. Ali može se prenijeti i transfuzijom zaražene krvi ili ubodom kontaminiranih igala. Bolest ima brz i težak tijek.

Postoji pet vrsta parazita koji uzrokuju malariju kod ljudi, a to su: P. vivax, P. falciparum, P. malariae, P. ovale i P. knowlesi. Prema globalnom izvješću, 2020. godine u svijetu je zabilježen 241 milijun slučajeva malarije, od kojih je 600.000 umrlo. Iako se komarci nalaze na svim kontinentima, ova bolest je prisutna u pojedinim dijelovima svijeta, a to su tropska, suptropska i vlažna područja. Najveći faktor rizika je život u takvoj regiji ili posjećivanje mjesta gdje je malarija uobičajena. Da biste razumjeli simptome, važno je znati više o životnom ciklusu parazita malarije ili što se događa nakon uboda zaraženog komarca.

Malarija – simptomi

Kako se prenosi malarija? Ako vas ugrize komarac koji nosi parazite malarije, ubrizgava ih u krvotok, u obliku sporozoita. Zatim ulaze u krvotok sve dok ne stignu do jetre i zaraze stanice. Unutar 5 do 15 dana, ovisno o vrsti malarije u pitanju, paraziti se razmnožavaju i sazrijevaju, gdje nastaju merozoiti, unutar svake stanice jetre. Kod nekih vrsta merozoiti ostaju u stanju mirovanja, ali se mogu ponovno aktivirati kasnije za nekoliko tjedana. Kada mladi paraziti odrastu, napuštaju stanice jetre i ulaze u krvotok i inficiraju crvene krvne stanice.

Ti merozoiti razgrađuju crvena krvna zrnca i počinju inficirati druge i kada se te stanice unište počinju se javljati prvi simptomi bolesti. Kada se može posumnjati na malariju? Ako osoba živi na području gdje bolest postoji ili se vratila odakle je prisutna, a bez ikakvog razloga, javlja se temperatura, glavobolja, bolovi u tijelu, povraćanje i proljev. Djeca mogu imati groznicu, glavobolju, kašalj, otežano disanje, povraćanje, proljev, anemiju i slabost. Kod odraslih se simptomi mogu pojaviti brzo, a to su povišena temperatura, znojenje, glavobolja, otežano disanje, anemija, slabost. Simptomi se također mogu razvijati polagano, s niskom temperaturom, bolovima u trbuhu i glavoboljom, kratkim dahom, mučninom, proljevom i bolovima u tijelu. Kronična malarija se može manifestirati na različite načine, kao što su gubitak težine, bakterijske infekcije i bolest bubrega, između ostalog.

Malarija – dijagnoza i liječenje

Vrijeme između uboda komarca i manifestacije bolesti može biti od 7 do 40 dana. U nekim slučajevima, bolest se može ponoviti mjesecima ili godinama nakon uboda komarca. Rana dijagnoza i liječenje će smanjiti simptome i spriječiti smrt. Ako osoba dobije temperaturu nakon što je bila izložena riziku od malarije tijekom prethodnih 12 mjeseci, mora se posavjetovati sa svojim liječnikom radi dijagnoze. Ako se malarija liječi pravilno i na vrijeme, obično nema ozbiljnih posljedica. S druge strane, ako se malarija dijagnosticira kasno, smrtonosna je.

Točna dijagnoza infekcije malarijom moguća je otkrivanjem parazita ili srodnih antigena u krvi bolesnika na temelju dijagnostičkih metoda. Indicirano liječenje ovisi o nizu čimbenika, kao što su zarazna vrsta malarije, dob bolesnika, trudnoća i drugi zdravstveni problemi. Među najboljim liječenjima malarije su kombinacije antimalarijskih lijekova. Teški slučajevi se odmah hospitaliziraju. Među glavnim mjerama za sprječavanje malarije su korištenje repelenata, korištenje mreža protiv komaraca, odjeće za zaštitu ruku i nogu, postavljanje paravana na prozore.

Tagovi: