Aglurab – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Aglurab - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Aglurab i za što se koristi?

Aglurab se sastoji od djelatne tvari metformin, što navedeni lijek stavlja u skupinu lijekova koji su poznatiji pod nazivom bigvanidi. Lijek će se koristiti za liječenje šećerne bolesti. Ako osoba pati od šećerne bolesti, to je znak da gušterača ne proizvodi dovoljno inzulina ili da samo tijelo ne može pravilno iskoristiti proizvedeni inzulin. Kada dođe do poremećaja u razini inzulina u krvi, tada dolazi do povišenja šećera u krvi. Navedeni lijek će pomoći u snižavanju glukoze u krvi osobe, što će omogućiti normalnije vrijednosti.

Odrasle osobe s prekomjernom težinom također mogu uzimati navedeni lijek na dulji vremenski period kako bi se smanjio rizik od nastanka šećerne bolesti. Lijek se ne može koristiti za smanjenje ili regulaciju tjelesne težine. Aglurab će se propisati osobama koje se trebaju liječiti od šećerne bolesti tipa 2 i to onda kada sama prehrana i tjelovježba nisu dovoljni faktori za održavanje normalnijih razina glukoze u krvi. Najčešće se propisuje osobama koje imaju višak kilograma. Lijek se može uzimati kao dodatna terapija s drugim lijekovima za liječenje šećerne bolesti, no potrebno je savjetovanje s liječnikom.

Aglurab primjena i mjere opreza

Što je potrebno znati prije primjenjivanja Aglurab lijeka? Lijek neće biti primjeren za: Osobe koje pate od preosjetljivosti ili alergije na metformin, osobe koje imaju problema s jetrom ili bubrezima, osobe koje imaju nekontroliranu šećernu bolest uz koju dolazi hiperglikemija, osobe koje pate od dehidracije, osobe koje pate od teških oblika infekcija, osobe koje se trenutno liječe radi preživjelog srčanog udara, osobe koje uživaju u prekomjernoj konzumaciji alkohola.

Liječnik je dužan prije propisivanja lijeka odraditi opći zdravstveni pregled i naknadne pretrage ukoliko se za njima ustanovi potreba prema zdravstvenom stanu. Kako se uzima Aglurab? Svaki lijek će se obavezno uzimati prema uputama koje je dodijelio liječnik ili ljekarnik. Pošto se najčešće propisuje kao dodatna terapija, važno je naglasiti da navedeni lijek nije zamjena za zdrave životne navike. Slijedite dati plan prehrane i vježbe kako bi ostvarili najbolje rezultate liječenja. Preporučene doze se mogu razlikovati.

Djeca i adolescenti: Djeca starija od 10 godina i adolescenti će u početku uzimati 500 do 850 mg lijeka dnevno. Odrasli: 500 do 2850 mg dnevno, dva do tri puta dnevno. Maksimalno dopuštena doza iznosi 3000 mg u tri raspodijeljene doze. Liječenje se može pratiti, što znači da će liječnik redovito kontrolirati šećer u krvi kako bi se prilagodila doza. Jednog godišnje se preporučuje da pacijent odradi provjeru rada bubrega. Lijek će se uzimati nakon jela kako bi se spriječila pojava mogućih nuspojava.

Tablete se mogu prelomiti, no ne preporučuje se njihovo dodatno usitnjavanje ili žvakanje. Upute o pravilnom doziranju dodijelit će liječnik. Ovakve lijekove važno je uzimati uz ili nakon obroka kako bi se smanjila mogućnost pojavljivanja nuspojava. Terapiju je važno ispoštovati do kraja. Propisane doze nikada nemojte mijenjati na svoju ruku jer možete ugroziti svoje zdravstveno stanje. Obratite se liječniku ukoliko su vam tablete prejake ili preslabe.

Aglurab iskustva i liječenje

Osobe koje primjenjuju Aglurab tablete kao dodatnu terapiju u svrhu liječenja šećerne bolesti navode kako osjete njihovo djelovanje. Iskustva se mogu razlikovati, a tome pridonosi činjenica da nema svaka osoba isti organizam niti isto zdravstveno stanje. Primjenom navedenih tableta može doći do stvaranja nuspojava. Liječnik će vas upozoriti na alergijske nuspojave i što napraviti ako primijetite da vam organizam pretjerano reagira na lijek. Česte nuspojave su: Problemi s probavom, mučnina i povraćanje, bolovi u trbuhu, gubitak teka. Sve navedene nuspojave normalne su prilikom početka korištenja lijeka i često se povlače nakon samo par dana upotrebe.

Nikada nemojte tablete uzimati na prazan želudac, već ih uvijek uzimajte uz obrok ili nakon njega. Ukoliko nuspojave potraju bitno je zatražiti liječničku pomoć. Aglurab se dobiva uz liječnički recept. Cijena pakiranja 100 x 500 mg iznosi 2,47€. Kako se čuvaju tablete za šećernu bolest? Lijekove je potrebno čuvati podalje od djece, na suhom i tamnom mjestu, u svom izvornom pakiranju. Prilikom otvaranja lijeka nikada nemojte bacati uputu o lijeku koja vam može biti potrebna. Nakon terapije ili isteka roka valjanosti tablete je potrebno pravilno zbrinuti.


Tagovi: