Adventski vijenac za stol i vrata – čarobne ideje i primjeri

Zanimljivosti

Adventski vijenac za stol i vrata - čarobne ideje i primjeri

Što je Adventski vijenac?

Adventski vijenac je kako i sam naziv kaže vijenac koji predstavlja krug simbol vječnosti i vjernosti koji se izrađuje od zimzelenog granja koje je trajno samo po sebi i predstavlja život vječni. Uz zimzeleni krug na Adventski vijenac se postavljaju četiri svijeće koje predstavljaju Božju svjetlost dolazak Isusa, svijeće su ili crvene boje predstavljaju Isusovu krv ili svijeće bijele boje kao znak Isusove pobjede.

Vijenac se postavlja kao simbol Adventa četiri nedjelje prije Božića u znak Došašća, dolazak i rođenje Isusa. Svake nedjelje pali se po jedna svijeća kojom se prema kršćanskom vjerovanju najavljuje rođenje Isusa i svaka od svijeća ima svoje značenje.

Prve nedjelje pali se svijeća koja simbolizira nadu, a naziva se još i prorokova svijeća uz sjećanje na proroke koji su najavljivali Božjeg Sina. Druge se nedjelje pali svijeća mira ili betlehemska svijeća koja označava mjesto gdje će se roditi Isus i svojim rođenjem donijeti mir. Treća svijeća koja nosi radost, odnosno pastirska svijeća predstavlja sjećanje na prve ljude koji su se poklonili tek rođenom Isusu, pastire. Zadnja, četvrta svijeća, svijeća ljubavi, svijeća anđela simbolizira ljubav koju je Isus donio među ljude.

Adventski vijenac za vrata

adventski vijenac za vrata

Adventski vijenac za vrata možete izraditi i sami po svojoj želji i kreativnosti. Za krug vječni se uvijek upotrebljava zimzeleno raslinje koje se ispreplete u krug predstavljajući ciklus života. Božjakovina i tisa su biljke koje predstavljaju u kršćanstvu besmrtnost, a lovor pobjedu nad patnjom i progonom. Božjakovina ima zbog svog bodljikavog lišća još simbol Kristove krune od trnja pa se stoga često koristi u izradi baze vijenca.

Svoj vijenac za vrata koji ćete objesiti četiri nedjelje prije Božića možete i ukrasiti orasima u ljusci i češerima bora jer predstavljaju simbol života i uskrsnuća. Također kao ukras možete umetnuti grančice sa plodovima tvrdog šipka na mjestima gdje bi trebale doći svijeće umjesto crvenih svijeća. Dodatno ukrasiti zalijepljenim plodovima žira i listovima raznih biljaka puzavaca kojim možete i povezati vijenac. Dodatno možete ubaciti i male grančice bora, te sve zajedno ukrasiti sprejem u obliku snijega, zlatne boje ili neke druge boje koja će označavati svečanost vašeg vijenca.

Adventski vijenac za vrata možete napraviti i na jednostavniji način ukoliko ne volite previše komplicirati i naglašavati raskoš. Nije važna raskoš vašeg vijenca nego njegova simbolika i ljubav koju ste unijeli u izradu vlastitog vijenca za vrata. Koristeći se sa božjakovinom i borovim grančicama ili ga možete izraditi i od isprepletene slame, možete dodati bilo koje osušene listove, ali i svježih listova, te na mjesto gdje bi trebale doći svijeće staviti po dvije rolice cimeta povezane slamom kao simbol svijeća. Miris cimeta će vas svaki dan podsjećati na nadolazeće slavlje koje četiri nedjelje očekujete.

Adventski vijenac za stol

Adventski vijenac za stol

Adventski vijenac za stol ukoliko se odlučite izraditi ga sami, možete detaljnije ukrasiti nego vijenac za vrata koji će visiti, dok ovaj za stol će stajati na vodoravnoj površini pa on može biti i teži i bogatiji. Ujedno vijenac za stol ćete svakako opremiti svijećama koje ne možete staviti na vijenac za vrata. Svijeće mogu biti crvene boje, bijele ali i ljubičaste koje predstavljaju pokajanje.

Kao bazu za Adventski vijenac za stol možete koristiti krug napravljen od isprepletene slame na koji ćete nadograđivati vijenac borovim grančicama sve dok ne pokrijete slamu. Ako ne možete nabaviti slamnati vijenac za podlogu, umjesto toga možete izrezati tvrdi karton te na njega povezati ili zalijepiti borove grančice sljedeći oblik kruga. Svijeće ne morate staviti na četiri strane u obliku križa iako se tako najčešće postavljaju, već ih možete zalijepiti na podloške jednu do druge na jednoj strani vijenca. Ostatak vijenca možete ukrasiti osušenim tanko narezanim narančama ili limunima koji su se prirodno sušeći skupili u zanimljive oblike. Ako su svijeće crvene dodajte bijele dodatke bilo prirodne ili možda male kuglice koje stavljate na bor.

Vijenac za Adventski stol možete napraviti i na način da kao bazu koristite okrugli poklopac promjera tridesetak centimetra na koji ćete postaviti čašice na stalku sa svijećama. Površinu poklopca možete ukrasiti grančicama borova ili božjakovine, umetnuti, češere ili sjajne kuglice, te dodati malo sjajnog praha u zlatnoj ili srebrnoj boji koji će imati sjajan odsjaj na staklo od čašica kada svijeće gore.
Tagovi: