Adventski kalendar – kako ga napraviti i čemu služi

Zanimljivosti

Adventski kalendar - kako ga napraviti i čemu služi

Adventski kalendar, kratka povijest Adventskog kalendara

Adventski kalendar je nezaobilazan dio zimskih blagdana kojemu se jednako vesele i veliki i mali. I dok su zidni kalendari odavno postali stvar prošlosti u većini kućanstva, jednom godišnje se pojavljuje kalendar kojemu se svi vesele i kojemu će se svi veseliti dokle god se slavi Božić. Adventski kalendari sa sobom nose 24 dana slatkih iznenađenja i malih poklona u kojima svi uživamo.

Kako je nastao taj mali kreativni kalendar koji je danas dio priprema za Božić? Adventski kalendar možemo svrstati u relativno novu pojavu u božićnoj tradiciji, a njegov prvi oblik kakvog danas poznajemo se javlja 1904 godine kao prilog u njemačkim novinama. Četiri godine nakon, Gerhard Lang koji je tada bio nakladnik usavršio je izgled Adventskog kalendara kao kartonsku ploču koja sadržava 24 sličice koje su se mogle odvojiti.

Adventski kalendari se od početka obilježavaju od 1. prosinca, i broje 24 dana do Božića. Cilj im je svaki dan iznenaditi osobu sa malim poklonom sve do Božića. Danas možemo kupiti na stotine različitih Adventskih kalendara, gotovo da ne postoje pravila o tome što se sve nalazi u njima, no isto tako možemo ih izraditi i doma uz malo mašte i volje.

Adventski kalendar, ponuda Adventskih kalendara

Advent se sve više bliži i tako su mnogi u potrazi za nekom gotovom varijantom Adventskog kalendara. Ponuda je iznimno velika, u trgovinama tako možemo pronaći Adventske kalendare koji sadrže različite slatkiše, čokolade, pa čak i kozmetičke proizvode. Također postoje u varijanti za odrasle koji se dijele na nju i njega, kao i za djecu koji sadrže razne slatkiše, čokolade, igračke, sličice itd.

Danas se za razliku od nekad nude i tematski Adventski kalendari, tako da možemo pronaći kalendare sa svojim omiljenim likovima iz filmova ili serija. Adventski kalendar danas gotovo nema pravila kada pričamo o samome izgledu, no njegova namjena je ostala ista od prvog dana. Za što služi Adventski kalendar? Pomoću njega na zabavan način odbrojavamo dane do Božića. Poželjno je nabaviti ga krajem studenog, kako bi već od početka prosinca bio na zidu ili stolu doma. Svaki dan, počevši od 1. prosinca otvara se jedan prozorčić koji u sebi sadrži određeno iznenađenje i tako sve do 24. prosinca točnije Božića.

Adventski kalendar, izrada Adventskog kalendara

Ako se osjećate kreativno možete i sami izraditi svoj Adventski kalendar. Za izradu vam je potrebno minimalno pripreme i minimalno stvari poput: Ukrasnih vrećica, ukrasne vrpce, markeri u boji, i naravno dobra mašta i malo volje. Vrećice mogu biti jednostavne, sa šljokicama, s raznim likovima, no bitno je da je na svakoj vrećici ispisan broj od 1 do 24. Za brojke možete koristiti gotove naljepnice ili možete napisati markerom u boji u kojoj želite.

Šarene vrećice su preporuke jer su Adventski kalendari često šaroliki. Veličina samih vrećica ovisi o tome koji se pokloni nalaze u njima, bitno je ne pretjerivati. Vrećice možete objesiti s ukrasnim kvačicama na zid gdje ste postavili ukrasnu traku, možete ih posložiti na policu, pustite mašti na volju. Osim vrećica možete koristiti i oblik malih kockica kao poklona s brojevima na sebi, male piramidice i razne druge oblike. Adventski kalendar pruža svima veselje, ipak je on podsjetnik na to da nam se bliži najljepši blagdan u godini, Božić.

Tagovi: