Advagraf – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Advagraf - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Advagraf i za što se koristi?

Advagraf se sastoji od djelatne tvari takrolimus. Lijek će se koristiti isključivo kod odraslih bolesnika koji su izvršili presađivanje bubrega ili jetre kako ne bi došlo do odbacivanja presađenih organa. Navedeni lijek se također može koristiti i za liječenje kod odbacivanja organa onda kada drugi imunosupresivni lijekovi ne djeluju. Kako djeluje? Takrolimus, djelatna tvar navedenog lijeka pripada u skupinu lijekova koji se nazivaju imunosupresivi. Primjenom, navedeni lijek će smanjiti aktivnosti u imunološkom sustavu osobe (prirodna obrana tijela se smanjuje).

Advagraf ima posebno djelovanje na T-stanice koje su odgovorne za napadanje presađenih organa. Redovitom primjenom nakon presađivanja organa smanjuje se mogućnost njihovog odbacivana. Lijek ima produljeno oslobođenje, što znači da se djelatna tvar takrolimus polako kroz par sati oslobađa u tijelo i štiti nove organe od prirodnog napada imunološkog sustava. Liječenje se može nadgledati, osobito ako je osoba patila od određenih bolesti. Lijek će se izdati putem liječničkog recepta i koristi se onda kada liječnik procijeni da za njime postoji potreba.

Advagraf primjena i mjere opreza

Kako će se koristiti Advagraf tablete? Navedeni lijek mogu propisati liječnici koji imaju iskustva kod tretiranja bolesnika koji imaju transplantirane organe. Ovaj lijek je predviđen za dugotrajnu primjenu. Dozu određuje liječnik prema izračunu na temelju tjelesne težine pacijenta. Tijekom liječenja, mogu se pratiti razine takrolimusa u tijelu pacijenata kako bi se vidjelo da li su one u odgovarajućem rasponu. Kako bi se spriječilo odbacivanje organa, doza će ovisiti o organu koji je presađen.

U slučaju transplantacije bubrega početna doza može iznositi 0,20 do 0,30 mg prema kilaži. Kod transplantacije jetre početna doza može iznositi 0,10 do 0,2 mg prema kilaži. Prije početka liječenja za odbacivanje, iste doze se mogu koristiti i prilikom presađivanja organa. Advagraf će se primati jednom dnevno, ujutro, najčešće sat vremena prije obroka ili dva do tri sata nakon. Liječnik je dužan svoga pacijenta upoznati sa svim mogućim mjerama opreza i mogućim nuspojavama koje se mogu pojaviti prilikom liječenja.

Advagraf iskustva i liječenje

Stručnjaci navode kako se Advagraf bolje apsorbira u tijelu pacijenta nego ostali imunosupresivi. Iskustva do sada liječenih pacijenata su pozitivna, pokazuje se manje zatajenje organa nego kod primjene ostalih lijekova s istim djelovanjem. Koji su rizici povezani s korištenjem navedenog lijeka? Najčešće nuspojave su: Tremor, glavobolje, mučnina, proljev, problemi s radom bubrega, povišena razina glukoze u krvi, povišene razine kalija u krvi, visoki krvni tlak, problemi sa snom.

Lijek nikako nije primjeren za osobe koje mogu biti potencijalno alergične ili preosjetljive na takrolimus ili makrolidne antibiotike. Advagraf propisuje liječnik s iskustvom liječenja presađenih organa. Navedeni lijek se podiže u ljekarni uz predočenje recepta. Cijena pakiranja 30 x 1 mg iznosi 46,04 €. Nakon liječničke primjene, osoba nastavlja samostalnu konzumaciju lijeka. Kako će se čuvati navedene tablete? Tablete je potrebno držati u svom izvornom pakiranju. Otvoreno pakiranje se mora potrošiti u roku od jedne godine. Pri završetku terapije ostale tablete ćete baciti prema uputama koje su vam date sa strane vašeg liječnika ili ljekarnika.


Tagovi: