Što je adipozitet

Što je adipozitet

Adipozitet - pojam i glavni uzrok

Adipozitet je pojava pretjeranog nakupljanja masnog tkiva do kojeg dolazi povećanjem broja masnih stanica u organizmu. Adipozitet ili gojaznost posljedica je loših prehrambenih navika i manjka tjelesne aktivnosti. Navedeni poremećaj koji se još naziva pretilost vrlo je učestala pojava u današnje vrijeme i to ponajviše kao posljedica brze i nezdrave prehrane koja je dostupna svima i najčešće predstavlja najjeftiniju opciju kada je u pitanju odabir obroka. Glavni uzročnici kada je u pitanju hrana su slatki napici i prerađeni prehrambeni proizvodi koji su nutritivno siromašni, a kalorično bogati. Također, upotreba današnjih tehnologija i današnji način života sve više odvlači ljude od tjelesne aktivnosti te isti većinu vremena provode sjedeći ispred ekrana, koristeći vozila dok ubrzani način života i dugo radno vrijeme odvraćaju ljude od bavljenja sportom. Dakle, može se reći da je glavni uzrok adipoziteta zapravo kulturološki jer u današnje vrijeme kulturološki utjecaji dovode do razvijanja negativnih prehrambenih i tjelesnih navika.

Adipozitet - ostali uzroci

Osim loših kulturoloških utjecaja na prehrambene i tjelesne navike ljudi, adipozitet uzrokuju i određeni tjelesni i genetski faktori. Kada se govori o tjelesnim faktorima ponajprije se misli na centre za hranjenje i sitost koji se nalaze u mozgu i reagiraju na signale tijela koji ukazuju na zalihe masnoća i glad. Glavne tvari u procesu su glukoza, inzulin i leptin te njihove razine i utjecaj loših prehrambenih navika na procese u organizmu imaju veliku ulogu kada je u pitanju adipozitet. Kada pak govorimo o genetskim faktorima postoji veliki broj varijacija koje utječu na mogućnost nastanka pretilosti. Dakle, naslijeđene osobine zaista utječu na tjelesnu težinu i to kroz faktore kao što su brzina metabolizma, reakcije na određenu hranu i sl. Postoji i teorija "štedljivog" gena prema kojoj je organizam čovjeka u svom razvoju naučio pohranjivati unesenu hranu u masne stanice u razdobljima gladi. Međutim, kako je hrana danas dostupna u izobilju, a tjelesne aktivnosti je sve manje, takva reakcija organizma može dovesti do stvaranja viška masnih stanica.

Adipozitet - kako se liječi?

Adipozitet dugo nije priznat kao bolest nego se na isti gledalo kao poremećaj. Međutim, s obzirom na postojanje brojnih znanstvenih dokaza kako isti negativno utječe na zdravlje čovjeka, danas se pretilost službeno smatra bolešću. Dakle, pretilost nije zdravo stanje organizma te može uzrokovati razne bolesti poput dijabetesa, bolesti krvožilnog sustava pa čak i prerane smrti. Prvi korak u borbi kada je u pitanju adipozitet svakako bi bila zdravija i raznolikija prehrana. To znači da osoba ne treba provoditi stroge dijete koje daju kratkoročne rezultate, već treba iz temelja promijeniti svoje prehrambene navike. Prvenstveno to znači uvođenje u prehranu hrane s niskim postotkom masti i visokim sadržajem vlakana. Nadalje, drugi bitan korak je uvođenje tjelesne aktivnosti i to izgradnjom mišića, ali i navedeno na umjereni način koji je na duge staze održiv. Provedene studije su pokazale da čak i male promjene koje se uvedu kada su u pitanju prehrambene navike i tjelesna aktivnosti, pokazuju velike rezultate u smjeru pozitivnih poboljšanja u organizmu. Osim navedenog, ovisno o pojedincu, moguća je potreba za liječničkom intervencijom i terapiju lijekovima.


Tagovi: