Adenomioza – uzrok, simptomi, liječenje

Ljepota i zdravlje

Adenomioza - uzrok, simptomi, liječenje

Što je adenomioza?

Adenomioza je bolesno stanje kod žena, uzroci nastajanja ovog poremećaja su nepoznati, moguće je da su uzročni čimbenici ozljede sluznice maternice kod porođaja, pobačaja ili kiretaže. Tkivo sluznice koje oblaže maternicu (endometrijsko tkivo) u stanju adenomioze nalazi se u mišićnom sloju maternice, površina endometrija i maternica su povećani, a to onda dovodi do produljenog i obilnog menstruacijskog krvarenja. S obzirom da rast endometrija ovisi o estrogenima, bolest obično nestaje nakon menopauze, te tada dolazi do poboljšanja stanja. Adenomioza se češće javlja kod žena koje kasnije rađaju ili su imale težak porod, kod kojih je seksualni život počeo prekasno, početak menstruacije bio je rani ili kasni, česte su upale maternice. Genetski faktor je također važan, pretilost žene, korištenje oralnih kontraceptiva i intrauterinih naprava, dugotrajni fizički i psihički stres. Kod žena koje pate od adenomioze dolazi do nemogućnosti seksualnih odnosa i bilo kakve tjelesne aktivnosti, javlja se anemija, izraženi bolni sindrom i oštećenje susjednih organa, općenito naglog pada kvalitete života žene. Javljaju se abnormalna krvarenja iz maternice i bolne mjesečnice.

Adenomioza – simptomi

Simptomi adenomioze uglavnom su sljedeći: bolna menstruacijska krvarenja, obilne menstruacije, ugrušci krvi kod menstruacija, menstruacija tamnije boje taloga kave ili čokolade. Obilne menstruacije često dovode do anemije, također su česti i bolovi za vrijeme spolnog odnosa. Uzroci koji dovode do adenomioze su također i postojanje mioma na maternici i polipi. Ponekada adenomioza može postojati i bez vidljivih simptoma a bolest se otkrije slučajno tijekom liječničkog pregleda iz nekog drugog razloga. Mogu se javljati bolovi u donjem dijelu trbuha a koji se protežu do prepona, rektuma, vagine. Česta je anemija, slabost, pospanost i umor, bljedilo kože. Neke žene imaju i grčeve u trbuhu, bolove u zdjelici, česta je neplodnost, zbog uvećanja maternice osjećaju preosjetljivost u području abdomena zbog uvećane maternice. Adenomioza nije životno ugrožavajuća bolest sama po sebi ali može znatno utjecati na kvalitetu života oboljele žene. Najčešće se pojavljuje kod žena u godinama između 36 i 45 godina života, moguće je da bolest uopće nema jasno izražene simptome.

Adenomioza – dijagnostika i liječenje

Za dijagnozu adenomioze važno je da se žena koja ima ranije opisane simptome, što ranije javi svom liječniku kako bi se mogao napraviti kvalitetan pregled koji uključuje pregled genitalija, kolposkopiju, laboratorijske testove, magnetsku rezonanciju, laparoskopiju, ultrazvuk, te opći pregled dišnog, cirkulacijskog, probavnog i mokraćnog sustava. Najpoznatije pretrage su ultrazvuk, transvaginalni ultrazvučni pregled. Dva su načina liječenja adenomioze. Jedan način je konzervativna a drugi operativna metoda koje ovise o stupnju adenomioze. Najčešće se adenomioza liječi konzervativnim medikamentoznim metodama, hormonskim oblikom terapije. Važno je napraviti od strane liječnika i po potrebi detaljne transvaginalne UZV preglede. Preporučuje se da bolesnice redovno zapisuju simptome bolesti, bilježe trajanje i obilnost menstruacija, na pojavu simptoma mogu utjecati i lijekovi koje uzima žena, eventualno nastale ciste, poremećaji u krvnoj opskrbi. Po potrebi u suradnji s liječnicima obaviti će se magnetska rezonancija. Privremeno liječnik može preporučiti korištenje određenih hormona. Najučinkovitija metoda kojom se liječi adenomioza na žalost je histerektomija odnosno uklanjanje maternice.

Tagovi: