Actos – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Actos - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Što je Actos i za što se koristi?

Actos sadrži djelatnu tvar pioglitazon. Lijek je dostupan u obliku tableta od 15,30 i 45 mg. Za što se koristi navedeni lijek? Lijek će se koristiti za liječenje šećerne bolesti (dijabetesa) tipa 2 kod odraslih osoba (iznad 18 godina). Najčešće se koristi kod osoba koje pate od prekomjerne tjelesne težine. Lijek se koristi kao dodatak prehrani i kao dodatna terapija uz tjelovježbu. Osim navedenog, lijek se koristi: Kao monoterapija kod bolesnika kojima drugi lijekovi protiv dijabetesa nisu prikladna solucija za liječenje, kao kombinacija uz metformin radi nedovoljnog učinka samog metformina ili sulfonilureja, kao dodatna terapija uz druge lijekove za dijabetes, kao pomoć inzulinu.

Actos se izdaje isključivo na liječnički recept, i to onda kada se za njime pokaže potreba. Prije nego se lijek izda na recept, liječnik ima pravo zatražiti dodatne pretrage kako bi se ustanovilo da li će ovaj lijek imati odgovarajuće djelovanje na tip bolesti. Terapija se također može mijenjati s vremenom. Ukoliko pacijent pati od pretilosti, tada postoji mogućnost davanja nove dijete i plana tjelovježbi. Važno se pridržavati i redovitih kontrola kako bi se utvrdilo da li je sve u redu.

Actos primjena i mjere opreza

Kako djeluje Actos? Kod dijabetesa tipa 2 sama gušterača ne može proizvesti dovoljno inzulina kako bi se kontrolirale razine glukoze u krvi. Ovo rezultira nemogućnošću tijela da koristiti vlastiti inzulin. Djelatna tvar koja se nalazi u navedenom lijeku čisti stanice tijela koje su osjetljive na inzulin, što pridonosi boljoj upotrebi proizvedenog inzulina. Dolazi do smanjenja razine glukoze u krvi, što kontrolira dijabetes tipa 2. Kako će se primjenjivati Actos? Preporučena doza može biti od 15 do 30 mg svaki dan, jednom dnevno. Postoji mogućnost povećanja doze.

Nakon tjedan ili dva tjedna, oboljeli mogu prijeći na dozu od 45 mg kako bi se glukoza u krvi bolje kontrolirala. Tableta će se uzeti s vodom, najbolje svaki dan u isto vrijeme. Nisu navedena pravila uzimanja, što znači da tablete možete uzimati s hranom ili bez nje. Nakon 3 do 6 mjeseci liječenja liječnik procjenjuje stanje pacijenta i određuje da li se nastavlja daljnja terapija ili se ona privremeno prekida. Ovaj lijek za liječenje dijabetesa se neće primjenjivati: Kod bolesnika koji pate od problema s jetrom, kod bolesnika koji pate od srčanog zastoja, kod bolesnika koji imaju dijabetičku ketoacidozu, kod bolesnika koji imaju rak mjehura. Potpuni popis stanja nalazi se na uputi o lijeku

Actos iskustva i liječenje

Osobe koje koriste Actos tablete u svrhu liječenja dijabetesa tipa 2 navode kako je lijek djelotvoran. Naravno, ova iskustva će se razlikovati, ovisno o tome da li se lijek koristi kao dodatak, privremena ili stalna terapija. Koji su rizici povezani s konzumacijom navedenog lijeka? Nuspojave su moguće. Najčešće nuspojave su: Infekcija u gornjem respiratornom traktu, hipoestezija, poremećaji vida, laki prijelomi kostiju, povećanje tjelesne težine. Sve zabilježene nuspojave ispisane su na uputi o lijeku. Lijek se izdaje na recept. Cijena za pakiranje 28 x 15 mg iznosi 9,50€.

Kako će se čuvati Actos? Nakon kupnje i konzumacije, lijek je najbolje vratiti u svoje originalno pakiranje kako bi bio zaštićen od vanjskih utjecaja. Lijek je potrebno držati na sigurnom mjestu, uz uputu o njemu. Obratite pozornost na istek roka valjanosti koji se nalazi na pakiranju. Lijekove kojima je prošao rok trajanja bacite prema uputama liječnika ili ljekarnika. Nikada nemojte lijekove bacati u kućni otpad jer tako zagađujete okoliš.


Tagovi: