Abirateron – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Abirateron - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Abirateron - djelovanje

Abirateron je lijek koji sadrži abirateronacetat, indiciran za liječenje raka prostate. Danas je ova bolest vrlo česta među muškarcima i ima spor rast. Rak prostate može metastazirati u druge dijelove tijela. Korištenje lijekova jedan je od načina liječenja ove bolesti i pomaže oboljelima da produže život. Lijek se koristi u sljedećim slučajevima: novodijagnosticirani, metastatski rak prostate, liječenje metastatskog inoperabilnog karcinoma prostate u muškaraca s vrlo blagim simptomima te za liječenje raka prostate koji se ne može izliječiti metastatskom kastracijom. Glavni aktivni sastojak lijeka je abirateroneacetat, koji selektivno inhibira enzim potreban za proizvodnju spolnih hormona u testisima i značajno smanjuje razinu tih hormona, što dovodi do progresije bolesti. Abirateron se uzima oralno, a preporučena doza je 1000 mg. Lijek se ne uzima s hranom. Tableta se ne smije žvakati, lomiti ili drobiti, već je treba progutati cijelu s čašom vode. Ako ste propustili uzeti dozu, uzmite je sljedeći dan na prazan želudac, najmanje 2 sata prije ili 1 sat nakon uzimanja lijeka. Uvijek slijedite upute svog liječnika o liječenju.

Abirateron - nuspojave

Na temelju procjene dostupnih informacija o nuspojavama, smatra se da su povezane s primjenom abirateronacetata. Vrlo česta reakcija javlja se kod više od 10% pacijenata koji koriste abirateron: metabolički i nutritivni poremećaji, oticanje šaka ili stopala, niske razine kalija u krvi, probavne smetnje, urinarne infekcije, gastrointestinalni poremećaji, povišene razine jetrenih transaminaza. Uobičajene reakcije koje se javljaju između 1% i 10% pacijenata koji koriste abirateron lijek su: visoke razine masnoća u krvi, metabolički i nutritivni poremećaji, srčani poremećaji, bolovi u prsima, ubrzan rad srca i edemi. Tijekom uzimanja abiraterona mogu se pojaviti problemi s jetrom. Ako primijetite žutilo kože ili očiju, tamnjenje mokraće ili povraćanje, odmah obavijestite svog liječnika. Smanjena gustoća kosti može se pojaviti kod muškaraca s metastatskim rakom prostate, a primjena ovog lijeka u kombinaciji s glukokortikoidima može pojačati taj učinak. Tijekom liječenja potrebno je pažljivo pratiti pokazatelje krvnog tlaka, razine kalija u krvi, gustoće kostiju i jetrenih enzima.

Abirateron - cijena, iskustva

Otkako je odobren, abirateron je pokazao značajne rezultate kod pacijenata kojima je dijagnosticiran rak prostate. Tijekom uzimanja ovog lijeka svaka dva do tri mjeseca rade se krvne pretrage na specifični antigen prostate kako bi se provjerio učinak lijeka. Također se jednom mjesečno provjerava je li bilo problema s razinom kalija. Ako postoji istovremena primjena s drugim lijekovima, potrebno je pažljivo praćenje nuspojava. U bolesnika sa zatajenjem srca, prije primjene abiraterona mora se procijeniti klinička srčana funkcija. Obavijestite svog liječnika o svim ostalim lijekovima koje uzimate, kako bi Vas savjetovao je li potrebno smanjiti dosadašnju dozu. Drugi lijekovi mogu stupiti u interakciju s aktivnim sastojkom abirateron acetatom, uključujući vitamine i biljne proizvode. U slučaju predoziranja treba prekinuti primjenu ovog lijeka. Razgovarajte sa svojim liječnikom o lijekovima koje ste nedavno prestali uzimati. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti. Lijek treba čuvati na sobnoj temperaturi, na hladnom i suhom mjestu, zaštićen od izravnog sunčevog svjetla.


Tagovi: