Kako skuhati bakalar na bijelo

Kako skuhati bakalar na bijelo

Kako skuhati bakalar na bijelo, od hladnog mora do toplog obroka

Pretragom kako skuhati bakalar na bijelo nalazimo na brojne recepte, jer upravo takvi su okusi bakalara, brojni ovisno o njegovoj pripremi. Bakalar je riblje jelo koje volimo ili ne volimo, ravnodušnost ne postoji. Zašto je bakalar popularna namirnica za vrijeme blagdana i otkuda nam dolazi ova riba? Bakalar nije prisutan u našem Jadranskom moru, ali i da je svakako bi pripadao u kategoriju jeftinijih i malo manje kvalitetnih riba.

Dolazi nam iz dalekih sjevernih mora i kao takav je kod nas prava poslastica za doba blagdana. Hrvati ne kriju svoju ljubav prema ribi, što se osobito vidi u vrijeme blagdana kada su mnogi od nas spremni dati i poveću svotu novaca za kvalitetniju ribu na stolu. Kako skuhati bakalar na bijelo je upravo najtraženija tema u doba blagdana, osobito posta kada želimo jesti fino ali tradicionalno.

Osim što je blagog okusa, meso bakalara je i bogato esencijalnim masnim kiselinama koje su dobre za naš organizam. Također je izvrstan izvor B 12 vitamina, magnezija, kalija, selena i niacina. Mnogi s gađenjem gledaju na bakalar radi njegovog izgleda i intenzivnog mirisa prilikom kuhanja, ali jednom kada ga probate to je ljubav na prvi zalogaj koja će trajati godinama.

Kako skuhati bakalar na bijelo, priprema bakalara

Za pripremu bakalara na bijelo bit će vam potrebno: Jedan sušeni bakalar, krumpir, 2 dcl maslinovog ulja, 1 dcl bijelog vina, cijela vezica peršina, pola glavice češnjaka, jedan list lovora, svježe mljeveni papar, sol, parmezan koji je svježe nariban. Za razliku od ostalih ribljih jela, kako skuhati bakalar na bijelo je jedno od onih jela koja traže pripremu već 3 - 4 dana prije. Priprema kreče prije procesa kuhanja, odvija se močenjem bakalara u slatkoj vodi 3 - 4 dana.

Bitno je svakodnevno mijenjati vodu u kojoj se namače. Nakon navedenog vremena bakalar se stavlja kuhati u hladnu vodu do ne zavrije. Kada zavrije potrebno ga je kratko prokuhati, izvaditi i očistiti dok je još topli. Očistiti ga možete rukom ili nožem. Vodu od kuhanja sačuvajte, držite ju na toplome jer se ona koristi i dalje. U drugoj posudi na maslinovom ulju prodinstat ćete češnjak i peršin, ubaciti bakalar i nastaviti dinstati nekoliko minuta.

Nakon par minuta nadolijte vodu od kuhanja da pokrije ribu. Za kraj dodajte lovorov list, sol, papar i kuhajte 20 ak minuta redovito polijevajući vodom. Narežite krumpir na manje kockice ili ploške i ubacite, pritom dodajući vino i vodu da sve bude prekriveno. Kada se dio krumpira krene lagano raspadati skupa sa bakalarom znamo da je jelo lagano gotovo. Kako skuhati bakalar na bijelo je pitanje na koje treba oprezno pristupiti, osobito ako prvi put radite bakalar.

Kako skuhati bakalar na bijelo, serviranje

Ako ste možda početnik u pripremanju bakalara i ako se pitate kako skuhati bakalar na bijelo preporučujemo da ne tražite lakše načine pripreme. Kako to mislimo? Mnogi će misliti kako je bolje skuhati krumpir odvojeno da se smanji vrijeme pripreme, ili da je jednostavnije koristiti štapni mikser u procesu usitnjavanja krumpira. Sve navedeno vam neće donijeti isti okus, baš suprotno dobit ćete gumirani krumpir koji preuzima veći dio jela.

Ono što možete napraviti je zamijeniti zadnju čašu vode koju nadolijevate u bakalar s čašom mlijeka. Prije serviranja je bitno ostaviti bakalar da se odmori kojih 10 ak minuta. Možemo ga servirati u dubokim ili plićim tanjurima, to je ovisno o njegovoj gustoći koju ste dobili na kraju. Servirajte također i žlice i vilice da se osoba može poslužiti kako ona sama želi.

Kako dodatak na stol možete servirati parmezan u malih zdjelicama koje se može dodati po želji u jelo, isto kao i još maslinovog ulja. Također je poželjno da se na stolu nađe i najbolje domaći kruh ili pogača. Proces kako skuhati bakalar na bijelo nije najjednostavniji recept, no oduševit će i najveće skeptike kada je u pitanju konzumacija ribe.


Tagovi: