Reakcija na ubod pčele – što napraviti

Reakcija na ubod pčele - što napraviti

Ubod pčele, ubod i uzroci

Ubod pčele je u većini slučajeva kod mnogih samo neugodan, i često je kućno liječenje dovoljno kako bi se ubod povukao. No, ako ste alergični na ubod pčele tada tijelo može ozbiljnije reagirati i tada je potrebno hitno liječenje. Pčele su mirne životinje koje ne ubadaju osim ako nisu izazvane, za njih je karakterističan jedan ubod gdje njihov žalac ostaje u rani.

Žalac u sebi sadrži otrov koji ubija druge kukce, dok kod ljudi može izazvati reakcije. Prilikom uboda pčela sa svojim žalcem ostavlja dio svoje utrobe te ona umire par sati nakon uboda. Uz pčelu čest je ubod i ose, oba uboda sadrže proteine koji mogu utjecati na stanice naše kože i imunološki sustav, upravo to je razlog zašto na mjestu uboda nastaje crvenilo, bol i oteklina.

Ponekad ubodi mogu uzrokovati ozbiljnije reakcije imunološkog sustava i tada je hitna medicinska pomoć neophodna. Reakcija na ubod može biti blagog, umjerenog ili težeg oblika. Kako bi izbjegli ubod preporučuje se da se ljeti ne nose jaki parfemi, da se nosi odjeća jarkih boja. Zašto? Pčele privlače jarke boje i mirisi parfema ili losiona koji su intenzivni.

Ubod pčele, simptomi i reakcije uboda

Sam ubod pčele može proizvesti različite reakcije kod različitih ljudi, najčešća reakcija je samo privremena bol i nelagoda, no dogode se slučajevi gdje ubod izazove teške alergijske reakcije. Važno je naglasiti da tijelo ne reagira svaki put jednako na ubod pčele, zato je važno obratiti pozornost kako se mjesto uboda ponaša. Lokalna reakcija na ubod se opisuje kao žarenje, prolazna bol, i svrbež koja je uzrokovana iritacijom oko mjesta samog uboda.

Otok nakon uboda je najjači nakon 48 sati i može potrajati do tjedan dana i zahvatiti cijeli ekstremitet. Reakcije uboda pčele mogu biti: Blaga reakcija, karakterizira ju jaka i oštra bol na mjestu uboda, crvenilo i blaga oteklina. Nakon vađenja žalca oteklina nestaje u roku od par sati i ostaje samo mala bijela točka gdje je pčela napravila ubod.

Umjerena reakcija, nastaje ekstremno crvenilo na mjestu uboda, oteklina nakon uboda se postepeno širi kako dani prolaze. Teška alergijska reakcija, ona zahtijeva hitno liječenje jer može doći do anafilaktičkog šoka. Nastaju kožne reakcije u obliku osipa i svrbeža, koža blijedi, dolazi do oticanja grla i jezika, osjećaj slabosti, ubrzani rad srca, mučnina i povraćanje, vrtoglavica ili nesvjestica.

Ako vas je ubolo više pčela ili osa tada dolazi do akumulacije otrova u tijelo što može izazvati toksične reakcije koje se mogu manifestirati u obliku grčeva, temperaturom, vrtoglavicom, mučninom i nesvjesticom. U slučaju višestrukih uboda preporučuje se odmah hitno liječenje. Naše tijelo drugačije reagira sa svakim novim ubodom pčele, i upravo radi tog razloga potrebno je odmah reagirati.

Ubod pčele, liječenje uboda

Za obične ubode koji ne uzrokuju alergijsku reakciju kod osobe, kućno liječenje je sasvim dovoljno. Višestruki ubodi i ubodi s alergijskim reakcijama zahtijevaju hitno liječenje. Prilikom uboda pčela u nama ostavlja žalac kojeg je potrebno ukloniti. Žalac je najbolje ukloniti s nježnim grebanjem ili struganjem po mjestu uboda, ne preporučuje se direktno otklanjanje pincetom.

Kod korištenja pincete prilikom vađenja žalca dodatno unosimo otrov u tijelo. Nakon što ste izvadili žalac područje uboda je potrebno oprati vodom i blagim sapunom. Zatim na mjesto uboda nanesite hladne obloge ili led koji će pomoći u smanjivanju boli i otekline. Kod umjerenih reakcija na ubod pčele postupak je isti, također se preporučuje i namazati područje uboda s losionom za ublažavanje crvenila i svrbeži.

Osobe koje znaju da su alergične na ubod pčela bi sa sobom trebale nositi pribor s antihistaminskim tabletama i pripremljenom injekcijom adrenalina koja zaustavlja anafilaktičke reakcije. U slučaju da je osoba ubodena a da ne zna da ima alergijsku reakciju, tada je potrebno što prije obratiti se za pomoć kako ne bi došlo do ozbiljnijih komplikacija.

Kako bi izbjegli ubod pčele i sličnih kukaca pridržavajte se sljedećih smjernica: Nemojte naglo mahati rukama kada vidite pčelu ili osu u svojoj blizini, ubod je njihova mjera samoobrane. Tijekom ljetnih mjeseci zaštitite svoje prozore i vrata zaštitnim mrežama protiv kukaca. Prilikom odlaska u prirodu nemojte nositi jarke boje i nemojte koristiti jake parfeme ili losione. Redovito zatvarajte svoje kante za smeće i pokrivajte hranu koju ostavljate na otvorenom.


Tagovi: