Što je tofu

Što je tofu uopće?
Što je tofu? Tofu je proizvod dobiven koagulacijom sojinog mlijeka, koji se potom preša u blokove različite tvrdoće. Ovaj prehrambeni proizvod svoje korijene vuče iz Kine, gdje se koristi već više od 2000 godina, a kasnije se proširio u Japan, Koreju i druge dijelove Azije. Danas tofu nije ograničen samo na azijsku kuhinju, već se koristi diljem svijeta, posebice među onima koji slijede vegetarijansku ili vegansku prehranu. Što se tiče okusa, tofu sam po sebi ima vrlo blag i neutralan okus. Upravo zbog toga se smatra vrlo svestranim sastojkom, jer lako upija začine, umake i marinade, zbog čega se može koristiti u raznim jelima, bilo slanim ili slatkim. Postoji više vrsta tofua, od vrlo mekanog do čvrstog ili ekstra čvrstog tofua. Svaka vrsta ima svoje specifične kulinarske primjene te se njegova konzistencija može se prilagoditi prema potrebi. Mekaniji tofu često se koristi za umake, deserte i juhe, dok se čvršći tofu koristi za pečenje, prženje ili roštiljanje. Što je tofu je svestrani proizvod koji se u mnogim kulturama smatra zamjenom za meso zbog visoke količine proteina, te je postao sinonim za zdravu i vegetarijansku prehranu.
Što je tofu i je li zdrav?
Mnogi se pitaju što je tofu i koje su njene zdravstvene prednosti. Tofu je namirnica koja je bogat izvor biljnih proteina, što ga čini izuzetno korisnim za one koji ne konzumiraju životinjske proizvode ili žele smanjiti unos mesa u svojoj prehrani. Osim što je tofu bogat proteinima, ujedno sadrži značajne količine željeza, kalcija, magnezija i drugih važnih mikronutrijenata. Osim toga, tofu je siromašan zasićenim mastima, ne sadrži kolesterol i niskokaloričan je, što ga čini odličnim izborom za one koji žele održati ili smanjiti tjelesnu težinu. Umjerena konzumacija tofua nema štetne učinke na hormone kod većine ljudi, te može smanjiti rizik od srčanih bolesti, određenih vrsta raka, pa čak i pomoći u regulaciji kolesterola i krvnog tlaka. Osobe koje su alergične na soju i tofu se, naravno, ne preporuča konzumacija ovih namirnica. No, za ostalu većinu populacije se preporuča konzumacija, jer je tofu sigurna i zdrava namirnica koja se s punim pravom smatra superhranom.
Kako se priprema i što je tofu?
Nakon što znate što je tofu, sljedeće ćemo objasniti kako ga možete pripremiti. Tajna dobrog tofua leži u pravilnoj pripremi. Prvi i osnovni korak u pripremi tofua je cijeđenje viška tekućine. Posebno kod čvrstog ili ekstra čvrstog tofua, preporučuje se zamotati ga u papirnate ručnike i opteretiti nečim teškim, poput knjige, na 15-30 minuta kako biste izbacili višak vode iz njega. Time se poboljšava tekstura i sposobnost upijanja okusa marinada i začina. Nakon toga tofu možete narezati na kriške ili kockice. Potom ga možete pripremiti na željeni način, bilo ga spržiti na tavi, ispeći ga u pećnici ili na roštilju, ili ga pak dodati u variva, juhe ili salate. Kod tofua je mariniranje jako važna stvar. Tofu je poput spužve, i što ga dulje marinirate, to će biti aromatičniji. Marinade od sojinog umaka, sezamovog ulja, češnjaka, đumbira, limunovog soka, octa ili curry paste se često koriste za marirniranje tofua. Tako pripremljen tofu može se koristiti u raznim jelima, od azijskih woka sve do mediteranskih salata. Što je tofu je svestrana namirnica koju možete koristiti u raznim receptima.
Tagovi: