Kako kuhati jaja

Kako kuhati jaja

Što su jaja i kako kuhati jaja?

Jaja su jedna od najčešće konzumiranih namirnica diljem svijeta, poznata po svojoj nutritivnoj vrijednosti, svestranosti i jednostavnosti pripreme. Bogata su bjelančevinama, vitaminima A, D, E, B12 i mineralima poput selena i željeza. Osim toga, sadrže zdravu masnoću te su pogodna za brojne dijetne režime zbog niskog udjela ugljikohidrata. Ono što se mnogi pitaju je kako kuhati jaja na pravilan način. Postoje razni načini kako kuhati jaja. Možete ih pripremiti mekano kuhana s tekućim žumanjkom, ili tvrdo kuhano jaja koja su idealna za salate ili sendviče. Jaja mogu biti sastavni dio doručka, ručka, večere, pa čak i slastica. Iako se kuhanje jaja na prvi pogled čini jednostavno, da ih samo stavite jaja u vodu i skuhate, stvarnost je ipak nešto kompleksnija. Način kuhanja ovisi o veličini jaja, temperaturi vode, vremenu kuhanja, i je li jaje prethodno bilo na sobnoj temperaturi. Upravo zbog toga je bitno znati osnovna pravila i metodu kuhanja jaja kako biste postigli savršeni rezultat.

Metode kako kuhati jaja

Kad govorimo o metodama kako kuhati jaja, postoje tri tipa kuhanja jaja, a to su meko kuhana jaja, polutvrdo kuhana jaja i tvrdo kuhana jaja. Razlika među njima leži u vremenu kuhanja i temperaturi na kojoj se kuhaju. Meko kuhana jaja imaju tekući žumanjak i nježno kuhani bjelanjak. Kako biste postigli ovu teksturu, potrebno je znati kako kuhati jaja na ovaj način. Obično se kuhaju između 4 do 5 minuta nakon što voda proključa. Ovdje je bitna brza reakcija, jer čim jaje završi kuhanje, odmah ga treba uroniti u hladnu vodu kako bi se očuvala meka tekstura. Polutvrdo kuhana jaja imaju čvrst bjelanjak i blago zgusnuti, ali još uvijek kremasti žumanjak. Idealna su za serviranje uz tost ili kao dio zdravih obroka. Potrebno ih je kuhati oko 6 do 7 minuta. U toj fazi žumanjak više nije potpuno tekući, ali nije ni potpuno stvrdnut. Tvrdo kuhana jaja se najdulje kuhaju, oko 9 do 12 minuta. Nakon kuhanja, preporučljivo ih je uroniti u hladnu vodu s ledom kako bi se olakšalo guljenje ljuske.

Trikovi kako kuhati jaja savršeno svaki put

Kako biste spriječili pucanje ljuske, teško guljenje ljuske i prekuhanost, potrebno je znati pravilan način kako kuhati jaja. Za savršeno kuhana jaja, koristite jaja koja su stara barem nekoliko dana. Svježa jaja imaju čvrsto prianjajuću membranu uz ljusku, što otežava guljenje. Malo starija jaja lakše se gule jer zrak koji uđe kroz poroznu ljusku odvaja membranu od bjelanjka. Također, kako biste spriječili pucanje ljuske prilikom kuhanja, neka jaja budu sobne temperature prije kuhanja. Iznenadni temperaturni šok iz hladnjaka u kipuću vodu često uzrokuje pucanje ljuske. Prilikom kuhanja, umjesto da jaja stavite u već kipuću vodu, stavite ih u hladnu vodu i potom zagrijavajte do vrenja. Kad voda zavrije, smanjite temperaturu na srednju i nastavite kuhanje prema željenoj tvrdoći. Ova metoda omogućuje ravnomjernije zagrijavanje jaja i smanjuje rizik od pucanja. Nakon kuhanja, odmah uronite jaja u posudu s hladnom vodom ili vodom s ledom. Ovo će ne samo zaustaviti kuhanje, već i pomoći pri guljenju. Kada gulite jaja, lagano ih razbijte o tvrdu površinu i kotrljajte da popucaju svuda po ljusci. Započnite s guljenjem na širem dijelu gdje se nalazi mali zračni džep, jer je tu lakše započeti postupak. Ovo je način kako kuhati jaja da vam rezultati ispadnu savršeno svaki put.


Tagovi: