Kako se priprema kozlić

Kako se priprema kozlić

Što je i kako se priprema kozlić?

Kozlić je meso mlade koze koja se često priprema u kontinentalnoj i dalmatinskoj kuhinji. Njegovo meso je izuzetno nježno, blagog okusa i vrlo probavljivo, što ga čini pogodnim za različite kulinarske metode, od pečenja na ražnju do sporog pirjanja u pećnici. U mnogim dijelovima Hrvatske se kozlić priprema za posebne prigode, blagdane ili obiteljska okupljanja. Međutim, kako se priprema kozlić? Prije svega, važno je naglasiti da uspjeh u pripremi ovog jela uvelike ovisi o kvaliteti mesa. Najbolji kozlić za pripremu je onaj koji je mlađi od šest mjeseci, jer njegovo meso nije žilavo i sadrži optimalnu količinu masnoće. Kod načina kako se priprema kozlić, prvo treba razmisliti o tome želi li se pripremiti cijeli komad mesa na tradicionalan način, npr. pod peku s krumpirom i začinima, ili pak u nešto modernijoj varijanti, primjerice kao ragù ili pirjana verzija u crnom vinu. Kod pripreme kozlića, bitno je ne pretjerivati s jakim začinima koji bi mogli prikriti njegov prirodan okus.

Kako se priprema kozlić i koji su potrebni sastojci?

Kod načina kako se priprema kozlić, postoji nekoliko osnovnih sastojaka koji su gotovo uvijek prisutni. Prvo i osnovno je naravno samo meso kozlića, idealno narezano na veće komade s kostima, jer kost daje dodatnu aromu tijekom pečenja ili kuhanja. Nadalje, nezaobilazni su i krumpiri. Krumpir možete narezati na ploške i peći zajedno s mesom, ili ih možete posebno skuhati i kasnije spojiti s umakom. Također, kod pripreme kozlića se dodaju luk, češnjak, mrkva, ružmarin, lovorov list, sol i papar. Isto tako, ne smijemo zaboraviti i maslinovo ulje, koje je neizostavno u pripremi svakog mediteranskog jela, kao ni kvalitetno bijelo ili crno vino, koje se često koristi za mariniranje mesa prije pečenja. U nekim varijantama pripreme, možete koristiti domaći temeljac, koji dodatno obogaćuje umak i daje dubinu okusa. Meso se ne smije peći na visokoj temperaturi jer se tako može isušiti. Dugotrajna priprema na umjerenoj temperaturi osigurava da meso ostane sočno i mekano. U Dalmaciji je česti običaj marinirati kozlića preko noći u mješavini vina, luka, lovora i začina, kako bi meso upilo arome i omekšalo. S druge strane, u kontinentalnim krajevima Hrvatske, kako se priprema kozlić je da jednostavno začini i odmah se stavi peći, ponekad s dodatkom slanine za jaču aromu.

Način kako se priprema kozlić u pećnici

Kako se priprema kozlić? Prvo se treba meso dobro očistiti, po potrebi odstraniti višak masnoće te ga osušiti papirnatim ubrusom. Zatim slijedi marinada, mješavina bijelog vina, nekoliko režnjeva češnjaka, nekoliko grančica ružmarina, kolutiće luka i nekoliko zrna crnog papra. Meso ostavite u marinadi preko noći, prekriveno i ohlađeno. Ovaj korak nije nužan, ali svakako doprinosi dubini okusa. Sljedeći dan, prije pečenja, meso izvadite iz marinade i dobro ga ocijedite. Marinadu se može sačuvati i koristiti tijekom pečenja kao podljev. Kako se priprema kozlić u pećnici? Nakon što ste pripremili meso, zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. U protvanju posložite meso, dodajte narezani krumpir, kolutiće luka, nekoliko režnjeva češnjaka, grančicu do dvije ružmarina, nekoliko listova lovora, malo maslinovog ulja i podlijte s malo bijelog vina. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite oko sat i pol. Zadnjih pola sata maknite foliju kako bi meso dobilo lijepu zlatnu koricu. Povremeno podlijevajte meso s vlastitim sokovima ili ostatkom marinade, kako bi meso ostalo sočno.


Tagovi: