Mogu li se metastaze povući

Mogu li se metastaze povući

Mogu li se metastaze povući, razvoj raka

Znamo kako je rak opasna bolest koja danas pogađa sve više svjetske populacije. Rak se može manifestirati na različite načine, a to zapravo ovisi o dijelu tijela gdje se razvija. Kada se navedena bolest jednom dijagnosticira terapija uključuje kiruršku operaciju, kemoterapiju i zračenje. Kako dolazi do razvoja raka? Normalno funkcionirajući, stanice u našem tijelu rastu i tako se dijele na kontrolirani način kako bi opet proizvele nove stanice koje su potrebne za očuvanje našeg zdravlja. U ovom procesu stare i oštećene stanice se zamjenjuju novima. Ponekad sve krene krivim putem i stanice se oštete i promjene što dovodi do mutacija koje utječu na rast i diobu stanica. Ovdje stare stanice ne odumiru kako bi trebale a nove stanice se stvaraju iako nema potrebe za njima, ovo formira čvrstu masu tkiva koju danas nazivamo tumorom. Tumori se dijele na zloćudne ili maligne i dobroćudne ili benigne. Zloćudni tumor je upravo poznatiji kao rak. Metastaze označuju tumor kao zloćudni i bolesnici u ovom stadiju bolesti imaju ograničene mogućnosti liječenja i lošije izglede. Postavlja se pitanje mogu li se metastaze povući, ako je terapija započela rano pri otkrivanju raka, odgovor je da, no postoji puno faktora koji utječu na to mogu li se metastaze povući.

Mogu li se metastaze povući, uloga metastaza u organizmu

Metastaze ili još kako ih se naziva presadnice su odgovorne za aktivno ili pasivno prenošenje tumorskih stanica u našem organizmu. Imaju mogućnost prenašanje tumorskih stanica iz primarnog tumora u neko drugo i udaljenije područje našeg organizma, što dovodi do razvoja još jednog tumora koji nije u potpunosti povezan s prvim. Ovakve stanice će oponašati stanice primarnog mjesta raka, primjerice ako se rak s dojke proširi na pluća on je zapravo i dalje rak dojke ali se naziva metastazirani rak dojke na plućima. Stanice koje su dovele rak na pluća će se tako i dalje ponašati kao stanice u raku dojke. Širenje stanica raka se najčešće odvija kroz krvotok, limfni sistem. Mogu li se metastaze povući i ima li to veze o vrsti raka? Da, metastaze se mogu povući no to ovisi o brojnim faktorima. Najvažnije je o kojem raku se radi, jer različite vrste raka nude različite šanse. Bitno je ustanoviti vrstu stanice iz koje je rak nastao i to sve u što ranijoj fazi. Mogu li se metastaze povući? Da, ali poželjno bi bilo da je rak otkriven u ranom stadiju kada su šanse za liječenjem još velike.

Mogu li se metastaze povući, trećinu zloćudnih tumora možemo spriječiti

Uz nasljednu sklonost koji ne možemo promijeniti, nastanak raka ovisi o našim izborima i ponašanju s tijelom kroz naš život. Danas je dokazano da je pitanje mogu li se metastaze povući potvrdno, i da trećinu zloćudnih tumora možemo spriječiti. Kako? Sve počinje od nas samih, i prva stvar koju bi svakako trebali prakticirati je odlazak doktoru, pod ovime mislimo na redovite sistematske i ostale preglede kako bi znali da je sve u redu. Loše životne navike bi isto tako valjalo izbaciti iz našeg života, navike poput pušenja ili pretjeranog uživanja u alkoholu mogu dovesti do ozbiljnih posljedica koje se mogu manifestirati kao rak ili srčani kao i moždani udar. Također bi bilo poželjno da održavamo zdravu tjelesnu težinu, pretilost je danas usko povezana s nastankom raka i također donosi razne kardiovaskularne bolesti. Svaki dan najmanje 30 minuta budite aktivni, neaktivnost povećava šansu za razvoj raka debelog crijeva. Prehrana naravno ima veliku ulogu, jedite što raznovrsnije i što kvalitetnije. Zapamtite kako smo sami odgovorni za naše zdravlje i kako sami možemo spriječiti razvoj zloćudnih tumora koji dovode do pitanja mogu li se metastaze povući.


Tagovi: