Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.

  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara

 

Moždani udar – što je, kako i kada nastaje

Ljepota i zdravlje

Moždani udar - što je, kako i kada nastaje

Moždani udar

Moždani udar je iznenada nastao neurološki poremećaj do kojeg dolazi zbog poremećaja cirkulacije krvi u mozgu, te na taj način se poremećuje opskrba mozga kisikom i potrebnim hranjivim tvarima. Ovo je hitan postupak jer u svega nekoliko minuta što mozak ne primi dovoljno kisika i hranjivih tvari može doći do odumiranja stanica mozga, nekroze. U tim trenucima može doći do ozbiljnih oštećenja živčanih stanica na dijelovima mozga koji je zahvaćen te ostaviti trajne posljedice, pa čak i fatalan ishod, smrt.

U Hrvata moždani udar je najčešći uzrok invalidnosti, a drugi uzrok smrtnosti, stoga možemo zaključiti da je kod nas što zbog genetske predispozicije, načina prehrane i općenito životnih navika ova bolest velika prijetnja.

Razlikujemo dvije vrste moždanih udara; ishemijski kada je smanjen ili prekinut dotok krvi u dijelove mozga, te druga vrsta je hemoragijski moždani udari do kojih dolazi upravo suprotno zbog nakupljanja krvi unutar lubanje koje može biti unutar samog mozga, ali i izvan mozga kod lubanjskog svoda van mozga.

Kako prepoznati moždani udar i njegove simptome

Određeni simptomi mogu rano ukazivati na predstojeći moždani udar koji se sprema. Kada nastupi udar, presudne su minute za hitnu pomoć jer mozak ako ne prima kisik i hranjive tvari kroz krv vrlo brzo može odumrijeti, njegov je živčani sustav vrlo krhak.

Neki od upozorenja koja možda zanemarujemo mogu ukazivati na mogućnost pojave moždanog udara; kao štu su utrnulost nekog dijela tijela, naročito mišića lica, zajedno sa poremećajem u govoru. Također iznenadna magljenja vida ili gubitak vida, popraćeno jakim glavoboljama, čak i gubitka ravnoteže i vrtoglavica.

Ukoliko primijetite da ne možete govoriti ili koristiti mišiće lica u smislu da napravite osmjeh, ili ne možete pokretati neki dio tijela a pri svijesti ste, ne odgađajte poziv Hitnoj službi. Ruke i noge vam mogu postati teške i neupotrebljive, to se može desiti samo na jednoj strani tijela, dok druga može funkcionirati normalno. Trebate znati da desna strana mozga upravlja suprotnom stranom tijela lijevom, a lijeva strana mozga obrnuto upravlja desnom stranom tijela. Moždani udar je tu, prisutan ukoliko imate ove simptome i nikako ne odgađajte poziv doktoru dok ste još pri svijesti ili zatražite pomoć bilo koga u svojoj blizini, čak i stranca na ulici.

Koji su mogući uzroci za moždani udar

Kako bi možda prevenirali moždani udar trebate biti svjesni svog načina života, te da li ste u konstantnom stresu, nervozi, malo se krećete, loše se hranite, pušite, pijete alkohol, imate neke bolesti koje su značajni uzročnici za pojavu moždanog udara. Osim svega navedenog, bolesti povećanog krvnog tlaka, dijabetes, sve bolesti srca koje nepravilno radi i ne može pumpati dovoljno krvi, te svaka bolest koja je povezana sa krvožilnim sustavom mogu biti uzroci moždanog udara.

Posebno su opasni krvni ugrušci ili trombovi koji će začepiti krvne žile i onemogućiti normalan protok krvi do mozga. Trombovi mogu putovati krvnim sustavom po tijelu neometano i zaustaviti se negdje, a ukoliko se zaustavi u blizini mozga uzrokovat će moždani udar.

Ljudi koji imaju visoki krvni tlak podložni su hemoragijskoj vrsti moždanog udara jer može doći do krvarenja žila ili puknuća žila, također u lubanji te tako izazvati moždane udare.

Preventivno svaka osoba može utjecati promjenom načina života, umanjivanjem stresa, zdravom prehranom, dovoljnim fizičkim aktivnostima da smanji mogućnost dobivanja moždanih udara. A ukoliko i dođe do udara kirurškim terapijama će se liječiti, koje će liječenje nastaviti lijekovima i fizikalnim terapijama da vrati funkcionalnost u dijelove tijela koji su bili zahvaćeni udarom.

Tagovi:

Cardione - za normalan rad srca

Pobjeđuje hipertenziju i sve njene simptome.

  • Normalizira tlak prirodnim putem
  • Obnavlja elastičnost krvnih žila
  • Snižava razinu kolesterola u krvi
  • Štiti od srčanih i moždanih udara