Prosvijetljenost ili prosvjetljenost?

Prosvijetljenost ili prosvjetljenost?

Ovo pitanje može izazvati dvojbe kod mnogih ljudi koji se bave pisanjem na hrvatskom jeziku. Iako se radi o jednoj riječi, razlika između njezinih dviju varijanti može biti značajna. Stoga je važno znati koja je pravilna verzija.Prvo, treba napomenuti da se radi o imenici ženskog roda koja je naglašena kratkouzlaznim naglaskom. To znači da se na njoj naglasak nalazi na drugom slogu, a prvi slog je kraći.

Ova riječ ima korijen "prosvijetliti", što znači osvijetliti, razjasniti, obasjati. Dakle, prosvijetljenost ili prosvjetljenost označavaju stanje osvijetljenosti, razjašnjenosti, prosvjetljenja.U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati prosvijetljenost. To znači da se glas "ije" piše odvojeno, a ne spojeno s glasom "j". Ova riječ se piše s "ije" jer se radi o jednom slogu koji se sastoji od dvaju samoglasnika i jednog suglasnika.

Ovaj slog se naziva diftong, a u hrvatskom se jeziku piše odvojeno.Prosvijetljenost je pojam koji je važan u mnogim područjima, od filozofije i religije do znanosti i umjetnosti. On označava stanje prosvjetljenja, spoznaje, razumijevanja i mudrosti. U filozofiji se prosvijetljenost povezuje s idejom o prosvjetiteljstvu, odnosno s vjerom u razum i znanje kao temeljne vrijednosti ljudske civilizacije. U religiji se prosvijetljenost povezuje s duhovnim prosvjetljenjem, spoznajom Boga ili unutarnjim prosvjetljenjem.U znanosti se prosvijetljenost povezuje s idejom o rasvjetljavanju znanja i istine, odnosno s idejom o prosvjetiteljskom pokretu koji je obilježio europsku kulturu u 18.

stoljeću. U umjetnosti se prosvijetljenost povezuje s idejom o razumijevanju umjetnosti i estetike te s idejom o osvjetljenju svijesti i duha.Ukratko, prosvijetljenost ili prosvjetljenost je pojam koji označava stanje osvijetljenosti, razjašnjenosti, prosvjetljenja. U hrvatskom standardnom jeziku pravilno je pisati prosvijetljenost, s "ije", jer se radi o jednom slogu koji se sastoji od dvaju samoglasnika i jednog suglasnika. Ova riječ je važna u mnogim područjima, od filozofije i religije do znanosti i umjetnosti, te označava spoznaju, razumijevanje i mudrost.