Ozračen ili ozraćen?

Ozračen ili ozraćen?

Ovo je pitanje koje često muči govornike hrvatskog jezika. Kao što je već spomenuto, riječ je o glagolskom pridjevu trpnom koji dolazi od glagola ozračiti.

Ovaj glagol se odnosi na proces ozračivanja, odnosno izlaganja nečega zračenju.Kada je riječ o pisanju, pravilno je koristiti oblik ozračen. Ovaj oblik glagolskog pridjeva trpnog naglašen je kratkouzlaznim naglaskom, a u hrvatskom standardnom jeziku piše se s glasom /č/. Međutim, često se događa da se ovaj oblik piše s glasom /ć/, što je pogrešno.Ova dvojba u pisanju između glasova /č/ i /ć/ nije rijetka u hrvatskom jeziku.

Mnogi govornici imaju problema s razlikovanjem ovih glasova, pa se često događa da se koristi pogrešan oblik. Zbog toga je važno obratiti pažnju na pravilno pisanje, kako bi se izbjegle nejasnoće i pogrešna tumačenja.Uz to, važno je naglasiti da je riječ ozračen samo jedan primjer riječi koja se često pogrešno piše.

U hrvatskom jeziku postoji mnogo drugih riječi koje se pišu s glasovima /č/ i /ć/, a koje često stvaraju dvojbe kod govornika. Zbog toga je važno posvetiti pažnju pravilnom pisanju i usavršiti svoje jezične vještine.Ukratko, pravilno pisanje glagolskog pridjeva trpnog od glagola ozračiti je ozračen. Ovaj oblik piše se s glasom /č/ i naglašen je kratkouzlaznim naglaskom. Važno je obratiti pažnju na pravilno pisanje, kako bi se izbjegle nejasnoće i pogrešna tumačenja.