Djelokrug ili dijelokrug?

Djelokrug ili dijelokrug?

To je pitanje koje često muči ljude kada pišu određene tekstove ili dokumente. Međutim, odgovor je vrlo jednostavan - pravilno se piše djelokrug.Djelokrug označava područje neke djelatnosti ili administrativni centar koji obuhvaća određene ovlasti i obaveze.

Primjerice, djelokrug ministarstva zdravstva obuhvaća sve aktivnosti vezane za zdravstvo, dok djelokrug neke tvrtke može obuhvaćati proizvodnju, marketing, prodaju itd.Riječ djelokrug sastoji se od dvije riječi - djelo i krug. Djelo označava nešto što se radi, dok krug označava područje ili opseg. Stoga, djelokrug predstavlja područje na kojem se nešto radi ili gdje nešto ima utjecaja.Kako bismo pravilno pisali riječ djelokrug, moramo obratiti pažnju na naglasak.

Naime, naglasak je na prvom slogu i to je kratkosilazni naglasak. Stoga, pravilno se piše djelokrug, djelokruga, djelokrugu, djelokrugom, djelokruže...U svakodnevnom govoru često se susrećemo s izrazom dijelokrug koji je zapravo pogrešno napisana riječ.

Međutim, to ne znači da se nekada ne koristi u neformalnom govoru ili pisanju. No, za službeni i formalni govor i pisanje uvijek treba koristiti pravilno napisanu riječ - djelokrug.Ukratko, djelokrug je pravilno napisana riječ koja označava područje neke djelatnosti ili administrativni centar s ovlastima i obvezama. Naglasak je na prvom slogu, a pravilno se piše djelokrug, djelokruga, djelokrugu, djelokrugom, djelokruže... Stoga, ako želite prikazati svoju pismenost i znanje, uvijek koristite pravilno napisanu riječ - djelokrug.