Gardasil 9 – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Gardasil 9 - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Gardasil 9 - primjena i djelovanje

Gardasil 9 je cjepivo koje se koristi za sprečavanje infekcije humanim papiloma virusom (HPV) kod muškaraca i žena. HPV je vrlo raširena infekcija koja se prenosi spolnim kontaktom, a povezana je s raznim bolestima, uključujući rak grlića maternice, anusa, vulve, vagine, penisa i usne šupljine. Cjepivo je razvijeno kako bi se spriječila infekcije s devet najčešćih tipova HPV-a koji su povezani s rakom i drugim oblicima bolesti. Cjepivo se sastoji od rekombinantnih virusnih čestica koje predstavljaju antigene HPV-a i koje tijelo prepoznaje i stvara imunitet protiv njih. To znači da, ako osoba kasnije dođe u kontakt s tim tipovima HPV-a, njihov će imunološki sustav biti u stanju prepoznati i uništiti virus prije nego što dođe do infekcije. Cjepivo Gardasil 9 se preporučuje kod djevojčica i djevojka u dobi od 9 do 26 godina te kod dječaka i muškaraca u dobi od 9 do 45 godine. Cjepivo se obično daje u tri doze.

Gardasil 9 - upute i nuspojave

Gardasil 9 cjepivo daje se intramuskularno tj. u mišić nadlaktice ili bedra. Preporučuje se primjena tri doze cjepiva prema sljedećem rasporedu, a to je prva doza, te potom druga doza 2 mjeseca nakon i zatim treća doza 6 mjeseci nakon prve doze. Moguće nuspojave cjepiva Gardasil 9 su obično blage i kratkotrajne, a uključuju bol, crvenilo i otekline na mjestu uboda. Također moguća je pojava groznice, glavobolje, boli u mišićima i zglobovima, umor, mučnina, povraćanje i vrtoglavica. Rijetko su prijavljeni ozbiljni neželjeni učinci, kao što je alergijska reakcija. Važno je napomenuti da je rizik od nuspojava cjepiva izuzetno mali u usporedbi s potencijalnim ozbiljnim posljedicama koje može uzrokovati HPV infekcija, poput raka grlića maternice i drugih karcinoma. U slučaju pojave nuspojave nakon cijepljenja, preporučljivo je konzultirati se sa svojim liječnikom. Liječnik će napraviti procjenu simptoma, te na temelju toga Vam dati preporuku što učiniti kako bi se simptomi mogli povući.

Gardasil 9 - cijena i iskustva

Gardasil 9 je cjepivo koje se treba čuvati na suhom i tamnom mjestu, podalje od sunčeve svjetlosti i vlage kako bi se očuvala njegova učinkovitost. Ovaj se lijek trebati držati van vidokruga i dohvata male djece. Važno je napomenuti da se cjepivo ne smije koristiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na vanjskom pakiranju i naljepnici štrcaljke iza oznake "EXP", a datum roka trajanja se odnosi na zadnji dan u navedenom mjesecu. Cjepivo se treba čuvati u hladnjaku na temperaturi između 2 i -8 Celzijev stupnjeva. Cjepivo se ne smije zamrzavati. Štrcaljku je treba čuvati u vanjskom pakiranju kako bi se zaštitila od svjetlosti. Ukoliko primijetite strane čestice u otopini ili je štrcaljka puknula, nemojte ih koristiti te ih odložite na za to previđeno mjesto za odlaganje opasnog otpada. Ovaj se lijek može kupiti jedino u ljekarni uz predočenje recepta propisanog od strane liječnika. Iskustva korisnika pokazuju da je Gardasil 9 učinkovit u prevenciji HPV infekcija i povezanih bolesti, a neke studije su pokazale i njegovu korisnost u borbi protiv raka grlića maternice.


Tagovi: