Što je osteotomija

Što je osteotomija

Što je osteotomija

Osteotomija je kirurški postupak kojim se kosti presijecaju poprečno, koso, klinasto i na drugačiji način kako bi se ispravile deformacije nastale ozljedama, bolestima ili nasljednim faktorom. Najčešće se ovaj kirurški postupak izvodi na nogama naročito kada je otežano i bolno hodanje, no može se raditi i na rukama i drugim kostima u tijelu.

Osteotomija se može raditi i u estetske svrhe na primjer kada je u pitanju estetska operacija brade ili čeljusti, ali i rinoplastike, operacije nosa. Sam postupak se može izvoditi pod općom ali i lokalnom anestezijom, ovisno o složenosti postupka i veličini zahvata.

Moguće je ovaj kirurški postupak raditi zbog malformacija ili degenerativnih bolesti kao što su na primjer osteoartritis kuka ili osteoartritis koljena. U tim slučajevima ovaj postupak je nužan kako bi se kuku ili koljenu vratila njegova osnovna funkcija i kako bi se osobi omogućio normalan život bez ortopedskih pomagala i kako bi osoba imala kvalitetan život i bila samostalna bez ičije pomoći.

Kada se izvodi osteotomija

Ovaj kirurški zahvat, osteotomija se dakle može izvoditi zbog bolesti, estetike, ozljede, te funkcionalnosti zglobova i kostiju u tijelu. Ukoliko se osoba rodila i odrasla sa deformitetom nogu u X ili O svakako će zglobovi jedne ili obje noge biti pod nepotrebnim opterećenjem jer zglobovi nisu u normalnom položaju zbog izgleda X ili O, ovaj operativni zahvat može pomoći da noge izgledaju i funkcioniraju normalno.

Ukoliko je došlo do displazije kuka, odnosno dislokacije kuka rođenjem ili tokom života stečenom deformacijom, ako postoji osteoartritis koljena ili kuka ovaj kirurški postupak će odgoditi postavljanje proteze u kasnijoj životnoj dobi.

Kada postoji deformacija kralježnice, te kralježnica izgleda u obliku slova S, oblici skolioze, ili postoje grbava leđa, kifoza postupak osteotomija može pomoći da kralježnica dobije zdrav i normalan izgled i zdravo i normalno stanje pod kojim neće biti neprirodnog opterećenja. Plastični kirurzi koriste ovu metodu kod operativnih zahvata donje i gornje čeljusti, te operacija nosa, ali i operacija brade.

Osteotomija postupak i oporavak

S obzirom da je osteotomija kirurški postupak kojim se režu kosti, pa se ponovno namještaju u položaj koji je normalan i prirodan, zahvat se može odvijati ovisno o kompleksnosti u općoj anesteziji, a manji zahvati u lokalnoj anesteziji. Moguće je da će biti potrebno kosti spajati pločama, vijcima, metalnim šipkama koje će pomoći u zarastanju u ispravnom položaju.

Nakon operativnog zahvata liječnik će pacijentu dati točne upute, lijekove za bolove, te imobilizaciju kostiju ukoliko je potrebno. Oporavak ovisi o kompleksnosti zahvata, ali i o općem stanju organizma. Sam oporavak može trajati od par dana, do par mjeseci što sve ovisi o tome koja kost se operira te koliko je opsežan zahvat.

Osteotomija ima svoje rizike kao i svaka operacija koja se odvija pod općom anestezijom jer anestezija može izazvati alergijske reakcije, probleme sa disanjem. No sami zahvat isto tako može imati svoje rizike, a to su na primjer rizik od gubitka krvi, prijelom kosti, vidljivi ožiljci, mogućnost stvaranja krvnog ugruška, moguća su i oštećenja živaca, te bolničke infekcije, a uvijek postoji i rizik da operacija ne uspije pa će biti potrebno ponoviti operativni zahvat.


Tagovi: