Xeplion – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Xeplion - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Xeplion - djelovanje

Xeplion se koristi kao terapija održavanja za simptome shizofrenije u odraslih bolesnika liječenih paliperidonom ili risperidonom. Shizofrenija je bolest sa simptomima koji se manifestiraju kao odsutnost normalnog ponašanja ili osjećaja, halucinacije, pretjerana sumnja u druge ljude. Osobe koje boluju od ove bolesti mogu se osjećati depresivno, tjeskobno i napeto. Lijek sadrži djelatnu tvar paliperidon, koja pripada skupini antipsihotika. U uputama za pakiranje lijeka, koji se daje intramuskularno, postoje podaci o dozi i učestalosti primjene. Ovaj lijek, koji je u obliku injektora, daje zdravstveni radnik u kuk ili intramuskularno u predjelu ramena. Ovisno o simptomima, liječnik može promijeniti količinu doze koju pacijent uzima. Pripravak se ne smije koristiti ako postoji preosjetljivost na djelatnu tvar paliperidon ili neku od pomoćnih tvari formule. Dodatan oprez potreban je kod osoba s umjerenim ili teškim oštećenjem funkcije bubrega, kod bolesti kardiovaskularnog sustava i kod istovremene primjene drugih lijekova. U bolesnika s blagim oštećenjem bubrega liječnik će prilagoditi dozu lijeka Xeplion.

Xeplion - nuspojave

Kao i svi drugi lijekovi, Xeplion može izazvati nuspojave. Vrlo česte nuspojave mogu se javiti u više od 1 na 10 osoba: glavobolja, simptomi slični gripi, infekcija gornjih dišnih putova, povraćanje, mučnina, bol i nelagoda u trbuhu, infekcija mokraćnog sustava, zatvor, povećanje ili gubitak težine, reakcija na mjestu injekcije u oblik boli, svrbež ili oteklina, povišeni jetreni enzimi, tahikardija, drhtanje, nesanica, nemir, razdražljivost, depresija, tjeskoba, bol u leđima, zamagljen vid, umor, seksualna disfunkcija. Manje česte nuspojave mogu se javiti u do 1 na 100 osoba: suha usta, reakcije preosjetljivosti, groznica, koprivnjača, suha koža, eritem, osip, svrbež, tinitus, bol u uhu, slabost mišića, bol u vratu, menstrualni poremećaj, anemija, malaksalost, povišeni trigliceridi u krvi, povišeni kolesterol, pogoršanje postojećeg dijabetesa. Rijetke nuspojave nakon Xeplion primjene mogu se javiti u do 1 na 1000 osoba: žeđ, oticanje jezika, niska tjelesna temperatura, suzenje i infekcija oka, crvenilo lica, poremećaj ravnoteže i koordinacije, oticanje zglobova, nemogućnost mokrenja, upala gušterače, pankreatitis, gubitak svijesti.

Xeplion - cijena, iskustva

Xeplion, atipični antipsihotik, u studijama je dokazan kao pouzdan i siguran lijek. Zahvaljujući aktivnom sastojku paliperidonu, može se spriječiti ponovna pojava simptoma shizofrenije. Prestankom uzimanja lijeka gubi učinak pa ga treba redovito primjenjivati pod nadzorom liječnika. Ako ste trudni, obratite se svom liječniku za savjet prije uzimanja ovog lijeka. Preparat se ne smije koristiti za vrijeme dojenja. Neki bolesnici mogu doživjeti nevoljne pokrete, uključujući nevoljne pokrete lica i usta nakon produljene primjene lijeka ili nakon njegovog naglog prekida. U tom slučaju potrebno je konzultirati liječnika. Prijelaz na paliperidon u obliku injekcija zahtijeva liječnički nadzor. Odmah potražite liječničku pomoć ako se pojave sljedeći simptomi: oticanje, bol i crvenilo u nogama; iznenadna iznenadna slabost ili obamrlost lica, ruku ili nogu, nejasan govor; nevoljni ritmički pokreti lica, usta, jezika; alergijska reakcija. Xeplion se ne smije koristiti kod djece i adolescenata mlađih od 18 godina. Izbjegavajte upotrebu alkohola tijekom primjene lijeka. Cijena ovisi o ljekarni u kojoj se lijek može kupiti.


Tagovi: