Mamine brzinske kiflice bez kvasca, jaja i čekanja! Pripremaju se brzo, a budu tako ukusne i prhke

Mamine brzinske kiflice bez kvasca, jaja i čekanja! Pripremaju se brzo, a budu tako ukusne i prhke

Brzinske kiflice za iznenadne goste

Nekada dok trgovine nisu radile dan i noć, po smočnicama nisu bile zalihe kojekakvih keksa, čokolada i drugih slatkiša, svaka domaćica je imala svoje brzinske trikove kako uz kavicu i razgovor pripremiti poslastice za prste polizati. Samo bi se najedanput počeli širiti zamamni mirisi svježe pečenih slastica iz pećnice, a za te brzinske kiflice za iznenadne goste recept treba zapisati, onako kako su to radile naše mame i bake, u malu kuhinjsku tekicu, da se ne zaboravi.

Za ove jedinstvene mirisne i prhke kiflice koje mirišu na dom i djetinjstvo trebate 550 grama brašna, 250 grama masti, dva decilitra (Jedna velika šalica) mlijeka, dvije žlice šećera, jedna žličica sode bikarbone, mamin domaći džem ili pekmez za punjenje kiflica i štaub šećer pomiješan sa vanilin šećerom za posipanje. Mast je opet zdrava i dat će kiflicama prhkost i slasnost, soda bikarbona će im dati volumen i onaj fini jastučasti izgled i zagrijana pećnica.

Kiflice bez jaja i kvasca su postale pravi hit

Jaja znaju biti teška, kvasac ima svoje vrijeme dizanja koje vi nemate jer vam iznenadni gosti već sjede za stolom. Kiflice bez jaja i kvasca su postale pravi hit, izronile iz nabora vremena i spašene od zaborava, ukusne su i zdrave, a i jeftine i brzo gotove. Sve sastojke stavite u veliku zdjelu i dobro umijesite, ako je potrebno dodati još brašna, dodajte ga (ne upija svako brašno jednako tekućine - mlijeko i mast).

Dobro izrađeno tijesto podijelite na šest, otprilike jednakih dijelova, razvaljajte tanko svaki dio i podijelite nožem ili kotačićem za rezanje na osam kvadratića na koje žličicom dodajte džem ili pekmez i zarolajte kiflice. Posložite ih na lim za pečenje, na papir za pečenje i stavite u pećnicu zagrijanu na 180° Celzijusa. Držite ih pod nadzorom, brzo su gotove, ne smiju izgorjeti, dovoljno je da samo lagano zažute ili porumene, a za to im je potrebno samo desetak minuta.

Ove kiflice su gotove za manje od sat vremena

Gosti su vam bez najave već banuli u kuću, ove kiflice su gotove za manje od sat vremena, više vremena bi potrošili na oblačenje i odlazak u dućan po neke bezlične konfekcijske kekse, vjerojatno bi potrošili i više novca, a kuća vam ne bi tako fino zamirisala. Uz to ćete pokazati svoje domaćinske vještine, a vaši iznenadni gosti će se osjećati kraljevski, jer ste se potrudili oko njih, kako već dugo vremena nitko nije i neće.

Pazite na vrijeme pečenja, zagoreno prhko tijesto i zagoren džem su gorki. Čim zažute kiflice izvadite i još vruće i uvaljajte u štaub šećer sa vanilin šećerom, poslužite ih još vruće uz kavu, čaj, kakao ili šalicu mlijeka. Možete ih i posipati štaub šećerom, ali uvaljane imaju onaj fini, pahuljasti izgled. I tako ćete ugodno iznenaditi i obradovati svoje goste pravom domaćom, starinskom slasticom koja je nastala pred njihovim očima, kao nekom čarolijom, bez odmaranja tijesta i čekanja.


Tagovi: