Da li vas netko prati i prisluškuje razgovore – Evo kako saznati uz pomoć vlastitog telefona

Da li vas netko prati i prisluškuje razgovore - Evo kako saznati uz pomoć vlastitog telefona

Špijuniranje se može vršiti na razne načine

Danas tek rijetki nemaju neki pametan uređaj, posebice onaj u vidu mobilnog uređaja. I dok se mobitelima koriste mnogi, tek mali broj ljudi razmišlja o sigurnosti uređaja te što drugi mogu saznati ukoliko ne pazite na svoj uređaj. I to se ne odnosi samo na gubitak uređaja pa da na taj način netko dođe do informacija, već je u nekim slučajevima u pitanju špijuniranje. Danas lako skidamo razne aplikacije, programe i razne vrste datoteka s interneta na svoj uređaj, no nisu sve aplikacije i mjesta za skidanje sadržaja sigurna te ponekad uz željene programe naiđe i neki neželjeni koji se koristi za špijuniranje. No, srećom postoje načini kako saznati špijunira li nas tko te postoje načini kako se od toga zaštiti ubuduće. Za početak, uvijek nabavljajte sadržaje samo preko provjerenih izvora te pripazite na to koje ovlasti dajete aplikacijama jer je to osnova određene sigurnosti kada su u pitanju mobilni uređaji.

Špijuniranje i kako ga otkriti kroz kodove

Špijuniranje se može otkriti preko kodova te postoji nekolicina kodova koji se mogu koristiti s obzirom na to što vas interesira. Kod *#21# koristi se kada nekoga zanima postoji li preusmjeravanje poziva, poruka i ostalih podataka. Kada se ukuca taj kod, na ekranu mobilnog uređaja pojaviti će se status različitih vrsta konekcija koje su vezane uz broj s kojeg se prenose informacije. Takvo špijuniranje najčešće pogađa starije ljude koji naivno povjeruju strancu i posude mobitel za poziv pa se tada njih kreće pratiti. Ponekad to rade i ljubomorni partneri ili roditelji koji bi voljeli kontrolirati djecu. Kod *#62# naziva se ukoliko postoji interes za to kamo se preusmjeravaju pozivi, poruke i podaci ukoliko sumnjate da netko presreće takve podatke s vašeg uređaja. Vrlo često se ispostavi da su pozivi preusmjereni na neke od mobilnih operatera. Dobro je znati da je taj kod univerzalan kod za isključenje preusmjerenja poziva s vašeg mobilnog uređaja.

Špijuniranje se događa i preko virusa

Iako to nije klasično špijuniranje, bar ne da netko vas špijunira, no kod *#06# može se koristiti za lociranje svog mobilnog uređaja ukoliko na primjer dođe do krađe uređaja. On je vezan uz IMEI kod mobitela te dokle god je mobilni uređaj uključen, moguće ga je pratiti, čak i ukoliko je maknuta ili zamijenjena SIM kartica. Na samom početku ovog teksta spomenuli smo da se špijuniranje ipak najčešće dogodi ukoliko ne pazite odakle preuzimate sadržaje za svoj uređaj. Ukoliko ne pazite na to, vrlo je lako pokupiti neki virus ili neki drugi oblik štetnog softwarea koji mogu napraviti izrazito veliku štetu vašem uređaju, no isto tako i uzimati podatke od vas te ih iskoristiti na štetu vama. No, samu špijunažu teško je otkriti te je stoga od izrazite važnosti obratiti pažnju kome se daje uređaj na korištenje, koji se podatci preuzimaju te s kojih stranica oni dolaze kako bi smanjili mogućnost krađe podataka na minimum.


Tagovi: