Gubitak apetita – uzrok, simptomi i liječenje

ZF Imuno - poboljšajte svoj imunitet

Za podizanje i jačanje imuniteta
Idealan kada su u pitanju:
  • Česte prehlade
  • Povišena razina stresa
  • Inflamacija unutarnjih organa
  • Digestivni problemi, uključujući manjak apetita, dijareju i stomačne grčeve
  • Frekventne infekcije, poput infekcije uha, upale pluća i sinusitisa
  • Neuroza, nesanica i gubitak apetita
  • Kronični umor
Gubitak apetita - uzrok, simptomi i liječenje

Ako vas ni najdraža hrana na tanjuru ne motivira, ako gubite na težini, snašao vas je gubitak apetita

I kod djece i kod odraslih bljedilo kože, nagli gubitak na kilaži i čak izgled neuhranjenosti su pokazatelji da se u organizmu nešto ozbiljno događa, te da nužno hitno obaviti sve potrebne preglede kako bi se došlo do uzroka i započelo liječenje. Ako vas ni najdraža hrana na tanjuru ne motivira, ako gubite na težini, snašao vas je gubitak apetita, ali to može ukazivati čak na ozbiljnije bolesti i psihičke i organske, a kod djece to ometa normalan rast i razvoj.

Gubitak apetita i kilaže se ne shvaća preozbiljno jedino kod trudnica, jer velik dio žena u prvim mjesecima trudnoće pate od mučnina i povraćanja, a zbog hormona im se mijenjaju i okusi neke hrane, no i i trudnice znaju doći u takvo stanje da im je potrebna infuzija da bi nadoknadile životno važne tvari za nju i razvoj bebe. Liječenje se provodi simptomatski, kada se otkrije pravi uzrok, poremećaj ili bolest.

Mnoge bolesti i neki lijekovi mogu prouzročiti gubitak apetita

Odsustvo gladi, nezainteresiranost za hranu, mučninu na hranu uvijek treba ozbiljno shvatiti, pogotovo ako već jeste u nekom terapijskom postupku ili uzimate puno lijekova za različite tegobe. Mnoge bolesti i neki lijekovi mogu prouzročiti gubitak apetita, a ponekada tek njegov gubitak upozori na neke ozbiljne bolesti kao što su neke vrste raka, bolesti jetre, bubrega, gušterače, želuca, a mogu ga izazvati i razni virzsi i bakterije, a kod djece su crijevni paraziti uzrok glavni krivci.

Djeca koja imaju crijevne parazite se prvo moraju izliječiti od njih, a onda im se obično daju vitamini C, B i D i sve se relativno brzo normalizira. Gubitak apetita kao simptom težih bolesti treba ozbiljno shvatiti, naročito ako naglo i osjetno gubite na kilaži. Naravno da postoje lijekovi koji potiču apetit, ali preporuka je da ipak prvo utvrdite pravi razlog zašto vaše tijelo odbija hranu koja je osnovna potreba svakog živog bića, a tek onda poticati želju za hranom.

Gripu, virozu i razna druga upalna stanja uvijek prati i gubitak apetita

Upalni procesi toliko usporavaju tjelesne procese, toliko iscrpljuju bolesnika koji često kaže da nema snage ni za žlicu držati, a nema ni volje, niželje za hranom. Gripu, virozu i razna druga upalna stanja uvijek prati i gubitak apetita, a ako se ta bezvoljnost za jelom i gubitak na težini produže i nakon preboljenja, vjerojatno bolesnik treba seriju ciljanih pretraga i pregleda da se ustanovi pravi uzrok, da bi ga se pravilno liječilo i da bi mu se moglo pomoći.

Ako sami sebi želite pomoći u vraćanju apetita, bazirajte prehranu na namirnicama koje volite, ispočetka to mogu biti juhe, svježe cijeđeni sokovi, smootiji, kombinirajte voće i povrće i nemojte opteretiti želudac. Gubitak apetita ostavlja posljedice, nadoknadite vitamine B i C, te mineraleimikroelemente, kalij, cink i magnezij ili odaberite multivitamine koji uključuju sve to. Jedite u manjim obrocima i češće, neka se vaš želudac polako opet navikava na redovitu prehranu, riješite se loših navika i umjereno vježbajte.


Tagovi:

ZF Imuno - poboljšajte svoj imunitet

Za podizanje i jačanje imuniteta
Idealan kada su u pitanju:
  • Česte prehlade
  • Povišena razina stresa
  • Inflamacija unutarnjih organa
  • Digestivni problemi, uključujući manjak apetita, dijareju i stomačne grčeve
  • Frekventne infekcije, poput infekcije uha, upale pluća i sinusitisa
  • Neuroza, nesanica i gubitak apetita
  • Kronični umor