Kifoza, deformacija kralježnice – uzrok, simptomi i liječenje

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu
Kifoza, deformacija kralježnice - uzrok, simptomi i liječenje

Kifoza, deformacija kralježnice i njen uzrok

Kifoza deformacija kralježnice u bilo kojoj dobi rezultira zakrivljenjem u gornjem dijelu leđa i izgleda kao grba. Ova se deformacija kralježnice može pojaviti u bilo kojoj dobi, no često se pojavljuje kod adolescenata. U većini slučajeva, kifozu uzrokuje nekoliko problema i najčešće ne zahtijevaju posebno liječenje.

Najčešće pacijent mora nositi posebnu opravu zaleđa ili raditi vježbe kojima će se poboljšati držanje i snaga kralježnice. Postoji nekoliko vrsta kifoze, a one koje se najčešće pojavljuju kod djece i adolescenata su: Scheuermannove, posturalna i kongenitalna. Kada se radi o posturalnoj kifozi, ona je češća kod djevojčica nego kod dječaka i jako ju je lako primijetiti po nepravilnom držanju, a Scheuermannove je češća kod dječaka nego kod djevojčica i karakterizira ju zakrivljenje u torakalnoj ili u lumbalnoj kralježnici.

Kongenitalna kifoza, deformacija kralježnice vidljiva je pri rođenju i većinom se pogoršava kako dijete raste. Najčešće se vrši operacija kako bi se spriječio daljnji razvoj zakrivljenosti na leđima i kako bi se dječja kralježnica dalje mogla normalno razvijati.

Kako se može prepoznati kifoza, deformacija kralježnice

Postoje znakovi i simptomi prema kojima se može prepoznati kifoza, deformacija kralježnice, no to i dalje ovisi o uzroku i izgledu zakrivljenosti kralježnice. Simptomi mogu biti zakrivljena ramena, jako kruti leđni mišići, vidljiva grba na leđima, ukočenost kralježnice, blago osjetna bol u leđima, vrtoglavica i slabost.

Jako rijetka pojava su zakrivljenja kralježnica koja jako brzo napreduju, a ona mogu dovesti do konstantnog osjećaja slabosti, poteškoća pri disanju i kratkoće daha, gubitka osjeta, promjene u radu crijeva i probave ili mokraćnog mjehura. Ako vi ili vaše dijete imate ove simptome i znakove, obratite se liječniku i pojasnite svoj problem.

Liječnik mora imati uvid u povijest bolesti i znati sve o zdravlju svojeg pacijenta prije no što započne sa pregledom. Pregled započinje određivanjem stanja u kojem se nalazi kralježnica pacijenta, a saginjanjem prema naprijed liječnik može odrediti postoji li problem na toj kralježnici kao što je kifoza, deformacija kralježnice. Nakon toga pobliže se dijagnosticira problem i daljnji proces liječenja.

Kako se liječi kifoza, deformacija kralježnice

Kifoza, deformacija kralježnice se može uspješno izliječiti ako je primijećena kod djeteta. Cilj liječenja je spriječiti daljnji razvoj i napredak zakrivljenja te spriječiti nastanak bilo kakve deformacije dječje kralježnice u budućnosti. Prije no što se započne primjenjivati liječenje kifoze djeteta, liječnik mora znati sve o djetetovoj dobi i općem zdravlju, o ozbiljnosti nastalog zakrivljenja, stupnju razvoja i rasta u skladu s djetetovom dobi te tipu kifoze koju dijete ima.

Postoji liječenje koje se provodi bez operacija, a primjenjuje se kod pacijenata koji boluju od posturalne i Scheuermannove kifoze čija je zakrivljenost manja od 70 stupnjeva. Pacijent može biti u fazi promatranja stanja, a može se liječiti fizikalnom terapijom, lijekovima protiv bolova, učvršćivanjem protezom.

Kada je u pitanju kongenitalna kifoza, deformacija kralježnice, tada je jedina metoda liječenja operacija. Operacija se primjenjuje kod slučaja Scheuermannove kifoze sa zakrivljenošću većom od 70 stupnjeva. Tada se primjenjuje spinalna fuzija kojom se smanjuje stupanj zakrivljenosti kralježnice, olakšava se postojeća bol, prevenira se daljnji napredak zakrivljenja, te se osigurava napredak i izravnavanje kralježnice.


Tagovi:

motion free

Nautubone - obnavlja zglobove i hrskavice

Do 100% fizičke pokretljivosti u 28 dana.
  • regenerira tkivo hrskavice i zglobova
  • instantno ublažava bol
  • prirodan tretman bez nuspojava
  • štedi vaš novac
  • jednostavno za uporabu