Suicid – zašto se javljaju suicidalne misli

Suicid - zašto se javljaju suicidalne misli

Suicid i misli koje upućuju na njega

Suicid je vrlo ozbiljna stvar sa kojom se u današnje vrijeme susreću brojne obitelji, države, nacije, svijet. Proglašen je međunarodni dan 10. rujna kojim se obilježava nastojanje sprečavanja osoba da počine ovaj krajnji čin. Brojni psiholozi, psihijatri nastoje na mnoge načine spriječiti osobe koje imaju suicidalne misli da svoje misli sprovedu u djelo.

Osobe koje imaju psihičkih problema, poput depresija, anksioznosti, te osobe koje su suočene sa nekim neizlječivim bolestima sklone su suicidalnim mislima. Takve osobe bi trebale potražiti stručnu pomoć psihologa ili psihijatra jer ponekad razgovor i psihoterapija mogu pomoći da osoba shvati kao zapravo uvijek postoji izlaz iz situacije u kojoj se nalazi.

Pojedinci koji se povlače u sebe, izoliraju se, pričaju o samoubojstvu kao da je to nešto sasvim normalno, ili čak izjavljuju rečenice poput; da bar mogu nestati, boje da sam mrtav i slično svakako pokazuju simptome koji upućuju na suicidalne misli. U glavi takvih osoba suicid je izlaz iz situacije u kojoj se nalaze. Ponekad i najbliže osobe ne mogu prepoznati znakove suicida kod svog bližnjeg koji se bori sa takvim mislima.

Suicid kod djece i adolescenata

Djeca i adolescenti imaju u svojoj dobi još uvijek nerazvijen mozak i sami ne mogu pronaći ponekad izlaz iz nekih situacija koje ih opterećuju psihički. Vrlo često djeca i adolescenti se mogu naći u situaciji da su predmet izrugivanja druge djece i to im može predstavljati najveći problem na svijetu. U današnje vrijeme djeca i adolescenti su vrlo često izloženi okolini u kojoj im se nudi droga ili alkohol, te pod takvim utjecajem mogu razviti psihološke probleme koje ih mogu dovesti do suicidalnih misli.

Roditelji i biske osobe djeteta ili adolescenta ukoliko primijete da se dijete bori sa depresijom, da je promijenilo ponašanje bilo da se povuklo u sebe ili postalo agresivno, trebaju reagirati odmah. Ukoliko na djetetu primijete učestale ozljede ili nezgode, treba obratiti pažnju da li se to događa slučajno zbog nespretnosti ili je uzrok tome namjera da dijete sebi naudi. Sve su to znakovi koji upućuju na suicid koji potencijalno dijete može napraviti.

Također, ako roditelj ili bliski prijatelj djeteta primijeti da dijete pozitivno razmišlja ili govori da je suicid način kako se sve može riješiti, počne se opraštati od prijatelja, poklanjati svoje stvari, da dijete počne tražiti tablete ili bilo kakvo oružje, pa čak i ako piše pjesme ili eseje o smrti sve su to alarmirajući simptomi koji mogu ukazivati na psihičke probleme djeteta ili adolescenta.

Suicid bliske osobe kako se nositi sa time

Kako se suočiti sa situacijom kada netko od vaših bližnjih počini suicid, a vi niste ništa primijetili da se događa. Današnje vrijeme užurbanog života kada se više vremena posvećuje poslu, ovisnostima nego obitelji i bližnjima vrlo lako mogu promaknuti signali koje osoba sa suicidalnim mislima šalje u svoju okolinu.

Suicid se može dogoditi i bez ikakvih simptoma i signala jer osoba je sve dobro skrivala od svojih bližnjih i ostvarila svoj naum. Od početnog zaprepaštenja, mnogi će uz tugu osjećati i razočaranje i možda bijes prema sebi ili prema osobi koja je sebi oduzela život. U situaciji kada je netko od bližnjih sebi oduzeo život, vi trebate potražiti psihološku pomoć jer šok koji ste doživjeli i način kako ćete prihvatiti smrt bližnje osobe nije lako svladati sam u kućnoj atmosferi.

Čak se i kod vas mogu razviti simptomi posttraumatskog stresa jer osim šoka, nevjerice, mogu se pojaviti i tjeskoba, samookrivljavanje jer smatrate da ste možda propustili signale, osjećaj krivnje, duševne boli, te bezvrijednosti jer vas je napustila voljena osoba. Nemojte biti žrtva društvene stigme nego potražite pomoć jer svakom u takvoj situaciji pomoć stručnjaka je neophodna.


Tagovi: