4D, 3D, 2D ultrazvuk u trudnoći – koja je razlika

Ljepota i zdravlje

4D, 3D, 2D ultrazvuk u trudnoći - koja je razlika

4D ultrazvuk u trudnoći – snimanje u stvarnom vremenu

4D ultrazvuk u trudnoći je zapravo dinamični 3D ultrazvuk koji prikazuje bebu i unutrašnjost maternice trodimenzionalno, ali u stvarnom vremenu sa pokretima kao četvrtom dimenzijom. Iako je 2D ultrazvuk i dalje osnovni ultrazvuk za utvrđivanje stanja bebe i majke tokom trudnoće, pojavom ovog oblika ultrazvuka omogućeno je praćenje kretanja i gestikulacije bebe.

Između 20-tog i 28-og tjedna trudnoće je najbolje raditi 4D ultrazvuk kod trudnoće jer tada beba još nije narasla i ima dovoljno plodne vode, a već ima razvijene organe i oblik djeteta. Roditelji kada prvi put vide svoje dijete na ekranu u boji ostaju zapanjeni svojim malim čudom koje ima se inače javlja pokretima i udarcima o stijenku trbuha.

Dakle, 4D ultrazvuk u trudnoći prikazuje trodimenzionalno u stvarnom vremenu gledanje bebe i njezinih pokreta i građe. Uglavnom se ovi pregledi obavljaju vaginalnim ultrazvučnim sondama, stoga prije pregleda trudnica treba isprazniti mjehur. Može se desiti da i položaj bebe nije odgovarajući za ovo snimanje pa će biti različito od slučaja do slučaja.

3D ultrazvuk u trudnoći – trodimenzionalno snimanje

3D ultrazvuk u trudnoći prikazuje trodimenzionalni prikaz bebe i to kao statična slika koja prikazuje fizički izgled bebe. Uglavnom se koristi za kontrole i detekcija anomalija poput zečje usne ili bilo kakvih abnormalnosti u kostima bebe.

Također, 3D ultrazvuk u trudnoći pomaže kod dijagnosticiranja bilo kakvih deformacija ili prisutnosti tumora koji nažalost ne zaobilaze i bebe u trudnoći. Kao i 4D ultrazvuk i ovaj 3D se može raditi abdominalno, ali i vaginalno ovisno o položaju bebe za vrijeme snimanja. Prvo će se provjeriti abdominalnim načinom položaj bebe, pa tek onda pristupiti vaginalnom načinu snimanja 3D.

Kod visokorizičnih trudnoća uz 2D ultrazvuk, 3D ultrazvuk uvelike pomaže u dijagnostici jer osim fizičkog izgleda, može se vidjeti i struktura udova i kralježnica bebe. Velika je pomoć u detaljnijoj dijagnostici pojava ovih novijih generacija ultrazvučnih aparata koji nisu štetni niti za bebe niti za majke. Također, osim u trudnoći 3D ultrazvuk ima veliku primjenu u dijagnostici u ginekologiji općenito.

2D ultrazvuk u trudnoći – snimanje u dvije dimenzije

Ultrazvuk je u trudnoći jedna od najvažnijih pregleda kojim se mogu ustanoviti stanje i razvoj bebe u majčinoj maternici. 2D ultrazvuk u trudnoći je zapravo slika u dvije dimenzije, crno bijela slika koja prikazuje kako se beba razvija.

Pomoću 2D ultrazvuka može se pratiti rast bebe, kako izgledaju unutarnji organi te da li se pravilno razvijaju u skladu sa dobi. Također se može pratiti kako se razvija koštano tkivo bebe. Ukoliko postoje srčane mane ili neka drugi patološki oblici mogu se otkriti uz pomoć 2D UZV tokom trudnoće.

2D ultrazvuk u trudnoći prikazuje i količinu plodne vode koja je neophodna za život djeteta u maternici, te posteljicu koja bebu okružuje. Iako je 2D ultrazvuk u dvije dimenzije i prikazuje statičnu sliku predstavlja veliki napredak u praćenju trudnoća i otkrivanju bilo kakvih patoloških stanja ili nepravilnih razvoja bebe u trudnoći, te stanje i majke tokom trudnoće. Ova je metoda nezamjenjiva ne samo u trudnoći nego i u ginekologiji u cijelosti.

Tagovi: