Žuti čaj – regulirajte i održavajte tjelesnu težinu

Žuti čaj - regulirajte i održavajte tjelesnu težinu

Žuti čaj, o žutome čaju

Danas se žuti čaj opisuje kao idealan napitak koji pomaže pri mršavljenju i smirivanju živaca. Iako je poseban, on je zapravo Zeleni čaj, naime zapravo se radi o istoj biljci zvanoj Camelia Sinensis. Žuti čaj se tako bere nešto ranije od Zelenog čaja i upravo on sadrži više antioksidanta koji se gube kako čaj raste. Baš poput zelenog čaja on također sadrži kofein pa se ne preporučuje njegova konzumacija pred spavanje. Navedeni čaj se većinski proizvodi u Kini i to po dugoj tradiciji.

Tajna njegovog okusa i njegove razlike naspram Zelenog čaja nije samo u prijevremenoj berbi, već i u samoj obradi. Njegov okus karakterizira svježija i slađa nota nego kod Zelenog čaja. U Kineskoj medicini navedeni čaj se stoljećima koristio kao lijek, i tada je bio dostupan samo carevima. Danas je ovaj čaj prisutan svugdje u svijetu i ljudi ga većinom koriste kao pomoć za održavanje tjelesne težine i kao šalicu toplog umirujućeg napitka.

Žuti čaj, ljekovita svojstva

Žuti čaj nije toliko popularan kao mogli bi se izraziti svoj brat Zeleni čaj, ali baš poput njega on krije određena ljekovita svojstva koja se u posljednje vrijeme sve više tematika određenih istraživanja. Danas znamo kako je navedeni čaj dobar za brigu o našoj koži, on sadržava brojne antioksidante koji sprječavaju rane znakove starenja i tako smanjuju pojavu bora, starih pjega, mrlja, ožiljaka i sl. Žuti čaj je upravo radi ovog razloga popularan.

Tajna ovoga čaja leži u određenom enzimu koji pomaže u sagorijevanju masnog tkiva i tako on povećava potrošnju energije koju skladištimo, upravo zato je on idealna pomoć pri mršavljenju. Mukotrpno mršavljenje postaje stvar prošlosti uz navedeni čaj. On ima blagotvorni učinak na metabolizam, što mnogima pomaže u održavanju tjelesne težine. Protuupalna svojstva koja se nalaze u Žutom čaju smanjuju poremećaj rada crijeva i omogućava redovit odlazak na wc bez straha od proljeva ili zatvora. Navedeni čaj također detoksificira naše tijelo, on je prirodan stimulans za jetru i tako dolazi do ubrzanog procesa izbacivanja toksina iz tijela.

Također pomaže u regulaciji dijabetesa, točnije pomaže normalizirati oslobođenje glukoze i inzulina što je od velike važnosti za dijabetičare i one koji imaju rizik od navedene bolesti. Štiti zdravlje našeg srca i krvožilnog sustava, pomaže nam normalizirati tlak. Navedeni čaj također umiruje bolove, smiruje živce i povećava koncentraciju. Novija istraživanja pokazuju kako on također ima pozitivne učinke na borbu protiv raka.

Žuti čaj, priprema i konzumacija

Danas Žuti čaj možemo nabaviti u filter vrećicama ili u pakiranju gdje sami doziramo. Ako se radi o čaju koji dolazi u filter vrećicama tada je bitno da se čaj prelije s nešto hladnijom vodom nego inače. Potrebno je vodu zagrijati do otprilike 165 stupnjeva i ostaviti par minuta da se ohladi. S mlakom vodom preliti vrećicu i ostaviti poklopljeno 3 minute prije konzumacije.

Ako ste kupili Žuti čaj van filter vrećica u pakiranju, tada se priprema također razlikuje. Iako se upute većinom nalaze na samome pakiranju, nikada nije na odmet znati. Ovdje vodu kuhate do 80 stupnjeva, na 1 l vode ide 20 g čaja, ili da pojednostavljeno na 2 dl čaja ide 4 g ili 1 čajna žličica. Čaj mora stajati poklopljen 3 minute prije konzumacije. Kao dodatak navedenom čaju možete koristiti med, limun, mlijeko ili neko drugo sladilo poput šećera ili natrena. Preporučuje se da se pije bez ikakvih dodataka. Čaj se pije u umjerenim količinama, do 2 puta dnevno, najbolje ujutro i poslijepodne.
Tagovi: