Što je zubni kamenac

Što je zubni kamenac

Što je zubni kamenac i zašto nastaje?

Zubni kamenac se pojavljuje kod gotovo svake osobe, i on slovi kao najveći neprijatelj naših zubiju. Zašto i kako nastaje zubni kamenac? On će uglavnom nastati radi nedovoljne oralne higijene i hrane koju konzumiramo. Kada jedemo mekanu i ljepljivu hranu, ona će se često nataložiti na zubima i u slučaju ne pranja zubiju ona se razvija u plak, zatim kamenac. Najčešće se javlja sa unutarnje strane prednjih gornjih te donjih zubi. Nastaju žućkaste naslage koje se mogu pretvoriti i u karijes. Kamenac može djelovati i na zubno meso, dolazi do njegovog povlačenja i zubi postaju klimavi i može doći do njihovog ispadanja.

Iako navedeni kamenac nastaje spojem loše oralne higijene, hrane i bakterija iz naših ustiju - on također može nastati i uslijed lošijih navika poput pušenja, konzumacije kave te obojenih pića. Kamenac može nastati i kod osoba koje uredno vode brigu o svojoj oralnoj higijeni. U tom slučaju, on nastaje radi sastojka sline, nepravilnog položaja zubiju, genetike, lošim ispunima na zubima. Svaki stomatolog preporučuje uklanjanje kamenca jednom godišnje kako bi se minimalizirala šansa za razvoj drugih i težih stanja.

Kako se uklanja zubni kamenac?

Navedena pojava se može ukloniti i samostalno, iako to nije preporučljivo radi mogućih oštećenja zubiju. Iako stvaranje zubnog kamenca ne možemo spriječiti, njegovim redovitim uklanjanjem možemo zaštititi svoji osmjeh i zdravlje usne šupljine. Kako se uklanja zubni kamenac? Obično četkanje nije dovoljno za uklanjanje ove tvrdokorne naslage. Nikada nemojte samostalno pokušavati ukloniti kamenac, jer možete oštetiti svoju zubnu caklinu i napraviti novo plodno tlo za razvoj bakterija. Nabolje rješenje za uklanjanje kamenca je posjet stomatologu koji će nakon pregleda odabrati najbolji alat za uklanjanje kamenca i plaka.

Zubni kamenac se najčešće uklanja sa ultrazvučnim aparatom ili brušenjem zubiju, nakon kojeg slijedi poliranje kako bi površina samih zubiju bila što glađa i manje sklona lijepljenju ostataka hrane ili pića. Nakon uklanjanja kamenca, stomatolog će predložiti najbolju rutinu čišćenja - četkanje, kamenac, vodica za ispiranje. Navedeni redoslijed čišćenja zubiju u potpunosti uklanja sve nečistoće i bakterije iz ustiju. Bez obzira na to da li redovito perete zube ili ne, preporučuje se čišćenje kamenca jednom godišnje kako bi se izbjegao rizik razvoja ozbiljnijih stanja.

Da li se zubni kamenac može spriječiti?

Stvaranje zubnog kamenca se može spriječiti. Kako? Prije svega, potrebno je obratiti pažnju na svakodnevne prehrambene navike. Zubni kamenac voli ugljikohidrate - što znači da je poželjno da se izbjegava prehrana poput slatkiša. Uz navedeno, bitna je i što bolja oralna higijena. Poželjno je prati zube nakon svakog obroka kako bi se smanjila mogućnost razvoja plaka i kamenca. Uz redovito četkanje zubiju, preporučuje i korištenje zubnog konca koji zalazi na mjesta gdje četkica ne može. Za kraj dobre oralne rutine, preporučuje se i korištenje tekućine za ispiranje ustiju. Dovoljno ju je koristiti jednom dnevno kako bi se usna šupljina isprala od svih bakterija.

Naravno, potrebni su i redoviti stomatološki pregledi kako bi se na vrijeme uočio određeni problem. Također je poželjno da svoje četkice mijenjate svaka 3 mjeseca radi higijenskih razloga. U ostale savjete ubrajamo: Kvalitetnu pastu za zube - Odaberite pastu za zube koja je pogodna za vaša usta. Prestanite pušiti i konzumirati alkohol - Pušenje pogoduje stvaranju žutih zubiju i zubnog kamenca, dok se alkohol (osobito slatki poput likera) može zalijepiti za zube. Pravilno se hranite - Izbjegavajte velike količine šećera i ugljikohidrata. Imajte na umu da se zubni kamenac može spriječiti dobrom oralnom higijenom.


Tagovi: