Zubi kod beba – kada izbijaju i kako pomoći

Zubi kod beba - kada izbijaju i kako pomoći

Zubi kod beba

Nizanje zubića je kada zubi kod beba počinju izlaziti van kroz desni. Druga riječ za to je odontijaza, a to je proces kada se vašoj bebi pojavljuju prvi zubi, te to započinje u dobi između 6 do 12 mjeseci, a može započeti ranije već s 3 - 4 mjeseci, te i kasnije kada vaša beba ima 14 mjeseci.

Ovo je za mnoge roditelje, posebice za novopečene roditelje jedan od veliki događaj i budu pritom jako uzbuđeni oko toga no istovremeno i jako zbunjeni jer ne znaju što im je činiti u tom trenutku pošto se nisu s time do sada susreli. Kada se pojavljuju prvi zubi kod beba, bitno je da znate kako prepoznati da je počelo nicanje zubića kod vaše bebe, i da znate pritom što trebate napraviti kako bi ovaj cijeli proces prošao što bolje i bezbolnije za vaše dijete. U nastavku ćemo vam zato donijeti sve bitne informacije koje trebate.

Zubi kod beba - kada izbijaju

Zubi kod beba počinju nicati u periodu između 6 i 12 mjeseci starosti, ali neke počinju mnogo kasnije, dok kod nekih se mogu i ranije pojaviti. Nema potrebe za brigom ako zubi vaše bebe dođu prije ili poslije, jer kod svake bebe je drugačije i ne mora nužno biti isto.

Kada se počnu pojavljivati zubi kod beba, obično bude popraćeno s različitim simptoma, koje variraju od jedne bebe do druge, no najuobičajni simptomi su:

  • Otečene, osjetljive desni
  • Nemirnost i plač
  • Blago povišena temperatura
  • Grickanje ili želja za žvakanjem tvrdih stvari
  • Puno sline, što može uzrokovati osip na licu
  • Kašalj
  • Trljanje obraza ili povlačenje za uho
  • Prinoseći ruke ustima
  • Promjene u obrascima prehrane ili spavanja

Nicanje zubića može biti bolno, ali obično ne uzrokuje bolest kod beba. Nazovite svog liječnika ako vaša beba ima proljev, povraćanje, osip po tijelu, višu temperaturu ili kašalj i začepljenost. Ovo nisu normalni znakovi izbijanja zubića. Također biste trebali nazvati pedijatra ako bebine desni krvare ili vidite gnoj ili oticanje lica.

Kada i kako izbijaju zubi može se razlikovati za svaku bebu. Ali većinu vremena, dva donja prednja zuba dolaze prvi, a slijede suprotna gornja dva zuba i dva s obje strane od njih. Slijede dva s obje strane donjih prednjih zuba, zatim se pojavljuju prvi kutnjaci. Zubi ispred prvih kutnjaka su sljedeći, a zadnji kutnjaci dolaze zadnji.

Sveukupno, 20 mliječnih zuba će na kraju biti na svom mjestu, obično do 3 godine.

Zubi kod beba - kako pomoći

Kako bi nicanje zubića kod vaše bebe prošlo pto bezbolnije, bitno je da pronađete opciju koja će pomoći da zubi kod beba izbiju što lakše bez puno boli.

Tokom procesa nicanje zubića kod beba možete staviti nešto hladno u djetetovim ustima, poput hladne dude, žlice, čiste mokre krpe za pranje ili čvrste ohlađene igračke. Neki stručnjaci kažu da su smrznute igračke za zube previše hladne i da mogu ozlijediti bebina usta. Obavezno očistite igračke za izbijanje zubića, krpe za pranje i druge predmete nakon što ih beba koristi kako ne bi došlo do infekcije.
Pokušajte ponuditi tvrdi, nezaslađeni kreker za zube.

Ako je vaša beba starija od 6-9 mjeseci, možete joj ponuditi i hladnu vodu iz šalice.
Masirajte desni tako što ćete ih nježno trljati čistim prstom. Ako zubi kod beba još nisu izbili, možete pustiti bebu da vam grize prst. Ako dojite bebu, pokušajte umočiti prste u hladnu vodu i masirati im desni prije svakog hranjenja. To ih može spriječiti da vam grizu bradavicu tijekom dojenja. Bitno je da nakon što su izbili neki zubi da ih počnete prati s četkicom za zube i pastom za zube koja je napravljena za bebe kako se zubi ne bi pokvarili.


Tagovi: