Zoprax tablete (20,40 mg) – djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Ljepota i zdravlje

Zoprax tablete (20,40 mg) - djelovanje, nuspojave, cijena, iskustva

Zoprax tablete pomažu kod pojačanog izlučivanja želučane kiseline

Zoprax tablete smanjuju količinu želučane kiseline pa se koriste kod liječenja bolesti želuca i crijeva uzrokovanih kiselinom. Želučana kiselina potrebna nam je u procesu uredne probave, ali njeno pretjerano izlučivanje dovodi do smetnje zvane želučani refluks kada se kiselina vraća iz želuca u jednjak što onda izaziva osjećaj pečenja u jednjaku, otežanog gutanja i podrigivanja, boli u prsima. Kod odraslih ovaj lijek služi za liječenje infekcije izazvane Helicobacter pylori kod bolesnika koji boluju od čireva na želucu i dvanaesniku (kombinirano s dva antibiotika – tzv. trojna terapija).

Također ovaj lijek koristi se za liječenje Zollinger-Ellisonovog sindroma ili drugih stanja i problema pri kojima se stvara previše želučane kiseline. Lijek pomaže u liječenju refluksnog ezofagitisa, vraćanja kiselog sadržaja iz želuca u usta. Liječnik određuje dozu i primjenu lijeka, obično je potrebno liječenje u trajanju od 4 do 8 tjedana. Zoprax tablete sadrže djelatnu tvar pantoprazol, spadaju u pripravke za liječenje peptičkog ulkusa i GERB i inhibitori su protonske pumpe.

Zoprax tablete i nuspojave

U uputi lijeku zoprax tablete nalaze se opisane eventualne nuspojave koje se mogu javiti uslijed uzimanja. Odmah je potrebno javiti se liječniku i prestati uzimati zoprax tablete ako bi primijetili neke od navedenih simptoma. Posebno na oprezu trebaju biti bolesnici s oštećenom funkcijom bubrega ili jetre. Lijek se ne preporučuje kod djece mlađe od 12 godina. Moguće su i rijetke ali ozbiljne alergijske reakcije te je u slučaju takvih stanja potrebno javiti se hitno u zdravstvenu ustanovu.

Kod nekih bolesnika zabilježeni su dobroćudni polipi u želucu u vrijeme uzimanja ovih tableta, kod nekih se pojavila glavobolja, omaglica, proljev, mučnina, povraćanje, nadutost i vjetrovi, bolnost u trbuhu, osip na koži, svrbež, loše osjećanje i iscrpljenost, problem sa spavanjem, te je blago povećan rizik od prijeloma kuka, zapešća ili kralježnice, osobito tijekom duljeg vremena od godinu dana primjene lijeka, dakle i ovaj lijek smije se uzimati samo pod kontrolom liječnika, na liječnički recept. Važno je obavijestiti svog liječnika ukoliko bolujete od osteoporoze ili ako uzimate kortikosteroide, također ako uzimate bilo koje druge lijekove.

Zoprax tablete kakva su iskustva, cijena

Prema iskustvima pacijenata u vezi korištenja zoprax tableta, a koja se mogu pronaći na raznim forumima na temu bolesti želuca i refluksne bolesti te pratećih simptoma različita su iskustva ovisno o uznapredovanju određene vrste bolesti ili problema, svakako je potrebno prije uzimanja zoprax tableta obratiti se liječniku specijalisti te napraviti potrebne pretrage i odrediti konkretnu dijagnozu. Terapija ovim tabletama može se provoditi samo ako su prije početka uzimanja lijeka napravljeni jedan od tri testa: urea-izdisajni test, test Helicobacter pylori na stolicu ili test dokaz u tijeku biopsije.

U trudnoći i ako dojite obavezno je potrebno obratiti se svom liječniku ili ljekarniku za savjet prije nego biste uzimali ovaj lijek. Lijek se izdaje na recept, u ljekarni, gdje možete dobiti informacije o cijeni lijeka. Ovaj lijek dakle koristi se za liječenje bolesti želuca i crijeva uzrokovanih kiselinom, kod odraslih osoba i djece starije od 12 godina, a nalazi se na osnovnoj listi lijekova Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. Posebno je dobar u liječenju simptoma kao što je žgaravica, vraćanja kiselog sadržaja iz želuca u usta i boli pri gutanju koji su povezani s gastroezofagealnom refluksnom bolešću, također ga propisuju za prevenciju čireva želuca i dvanaesnika.

Tagovi: