Značenje i porijeklo prezimena TOMAČIĆ

Značenje prezimena TOMAČIĆ: Odakle potječe?

Prezime TOMAČIĆ jedno je od brojnih hrvatskih prezimena koje se može naći na svim krajevima zemlje, a danas se često nalazi i u inozemstvu. Prezime ima bogatu povijest i porijeklo koje seže duboko u prošlost, a u ovom članku ćemo se upoznati s njegovim značenjem i podrijetlom.Prezime TOMAČIĆ izvedeno je od muškog imena Toma, koje je skraćenica od imena Tomislav. Toma je u prošlosti bio vrlo popularno ime kod Hrvata, posebno u srednjem vijeku, kada su se mnogi muškarci ovako zvali.

Prezime TOMAČIĆ nastalo je dodavanjem sufiksa -ić na kraj imena Toma, što je u hrvatskom jeziku vrlo česta praksa kod stvaranja prezimena.Prezime TOMAČIĆ prvi put se spominje u 16. stoljeću u sjevernoj Hrvatskoj, točnije u Koprivničko-križevačkoj županiji. Od tada se prezime proširilo po cijeloj Hrvatskoj i danas ga ima na svim krajevima.

Prema zadnjem popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi preko 3600 osoba s prezimenom TOMAČIĆ, što ga čini jednim od češćih prezimena u zemlji.Značenje prezimena TOMAČIĆ nije točno određeno, ali se pretpostavlja da potječe od imena Toma. Ime Toma kao skraćenica od imena Tomislav znači "tko slavi mir" ili "slavni u miru".

Prema tome, može se pretpostaviti da prezime TOMAČIĆ ima slično značenje, odnosno da se odnosi na nekoga tko slavi mir ili je slavan u miru.Uz Hrvatsku, prezime TOMAČIĆ može se naći i u susjednim zemljama poput Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine. To pokazuje da je prezime steklo popularnost i izvan granica Hrvatske, a može se pretpostaviti da je to zbog čestog korištenja imena Toma u prošlosti, koje je bilo popularno i u drugim zemljama.U zaključku, prezime TOMAČIĆ jedno je od češćih hrvatskih prezimena, koje je izvedeno od imena Toma, a značenje mu nije točno određeno, ali se pretpostavlja da se odnosi na nekoga tko slavi mir ili je slavan u miru. Prezime ima bogatu povijest i danas je prisutno ne samo u Hrvatskoj, već i u susjednim zemljama.