Značenje i porijeklo prezimena PREVOLNIK

Značenje prezimena PREVOLNIK: Odakle potječe?

Značenje i porijeklo prezimena PREVOLNIK: Odakle potječe?Prezime PREVOLNIK je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj, ali se ipak može pronaći u nekoliko krajeva. Prezime se sastoji od dvije riječi: "pre" i "volnik". "Pre" u ovom slučaju označava nešto što je ispred, dok "volnik" označava osobu koja je zadužena za neku vrstu voljenja, čuvanja ili skrbi.

Stoga se može zaključiti da prezime PREVOLNIK ima značenje "osoba koja je zadužena za neku vrstu skrbi ili voljenja ispred nekoga".Prezime PREVOLNIK potječe iz Slovenije, odnosno s područja oko grada Celje. Prezime se u Sloveniji može pronaći u nekoliko varijanti, poput Prevolšek, Prevolšek, Prevolar, Prevold, a sve varijante imaju slično značenje kao i prezime PREVOLNIK. Smatra se da su nositelji prezimena PREVOLNIK u prošlosti bili zaduženi za neku vrstu skrbi ili voljenja ispred nekoga, poput vojske ili plemstva.Prezime PREVOLNIK je u Hrvatsku došlo tijekom migracija Slovenaca u 19.

i 20. stoljeću. Najviše se može pronaći u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, poput Međimurja, Koprivničko-križevačke županije i Varaždina.

Također, postoje i neki nositelji prezimena PREVOLNIK u ostalim dijelovima Hrvatske, poput Zagreba i Dalmacije.Iako je prezime relativno rijetko, nositelji prezimena PREVOLNIK su poznati po svojoj upornosti, marljivosti i odgovornosti. Mnogi od njih su uspješni u svojim karijerama, bilo da se radi o poduzetništvu, znanosti ili umjetnosti. S obzirom na značenje prezimena, nije čudno što su nositelji prezimena PREVOLNIK skloni brizi za druge i često se nalaze u ulozi vođe ili organizatora u svojim zajednicama.