Značenje i porijeklo prezimena PETANČIĆ

Značenje i porijeklo prezimena PETANČIĆ:

Prezime PETANČIĆ je vrlo zanimljivo i rijetko. Prema dostupnim podacima, ovaj naziv prezimena potječe iz Hrvatske, točnije iz Dalmacije. Prezime se sastoji od dva dijela: "Petan" i "čić".

Riječ "Petan" dolazi od starog hrvatskog izraza "peti", što znači "rasti". Stoga se može zaključiti da je PETANČIĆ zapravo bio nadimak za osobu koja je bila visoka ili je brzo rasla.Drugi dio prezimena, "čić", je sufiks koji se često koristi u hrvatskim prezimenima i označava potomstvo.

Prema tome, PETANČIĆ bi značio "potomak osobe koja brzo raste".U Dalmaciji se prezime PETANČIĆ često pojavljuje u gradovima poput Splita, Trogira i Šibenika, ali također se može pronaći i u drugim dijelovima Hrvatske.Prezime PETANČIĆ ima vrlo malo varijacija, a jedna od najčešćih je Pletenčić.

Međutim, ova varijanta prezimena nije toliko raširena kao PETANČIĆ.Ukratko, prezime PETANČIĆ potječe iz Hrvatske i sastoji se od riječi "Petan", što znači "rasti", te sufiksa "-čić", što označava potomstvo. Prezime je vjerojatno bilo nadimak za osobu koja je bila visoka ili je brzo rasla.