Značenje i porijeklo prezimena PAPOČI

Značenje i porijeklo prezimena PAPOČI u Hrvatskoj

Prezime PAPOČI nije previše često u Hrvatskoj, ali ima svoju povijest i značenje. Prezime je izvorno iz mađarskog jezika, od riječi "papucsi", koja znači "papučar". Ovo prezime se pojavljuje u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, posebno u Međimurju.

Prema nekim izvorima, prezime PAPOČI potječe od imena Pap, koje je bilo uobičajeno u mađarskoj vojsci tijekom 16. stoljeća. Kada su se ti vojnici nastanili u Međimurju, prezime se pretvorilo u PAPOČI.

Drugi izvor sugerira da je prezime nastalo od nadimka za osobu koja je bila spretna s izradom papuča.U Međimurju, prezime PAPOČI se najčešće pojavljuje u selima u blizini granice s Mađarskom. Među nositeljima ovog prezimena su mnogi obrtnici i trgovci. U nekim slučajevima, prezime je promijenjeno u PAPAI tijekom vremena.Interesantno je da su i druga prezimena koja se pojavljuju u Međimurju također mađarskog porijekla, poput HORVAT (iz mađarskog Horvâth) i KOVAČEC (iz mađarskog Kovâcs).

Ovo ukazuje na utjecaj mađarske kulture i povijesti na ovaj dio Hrvatske.Ukratko, prezime PAPOČI ima mađarsko podrijetlo i znači "papučar". Nalazi se uglavnom u Međimurju, gdje su nositelji ovog prezimena bili obrtnici i trgovci. Slično drugim prezimenima u ovom području, pokazuje utjecaj mađarske kulture i povijesti na ovaj dio Hrvatske.