Značenje i porijeklo prezimena MILKIĆ

Značenje i porijeklo prezimena MILKIĆ: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime MILKIĆ je relativno rijetko prezime u Hrvatskoj, ali se ipak može pronaći u nekoliko dijelova zemlje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj živi manje od 100 osoba s ovim prezimenom.Prezime MILKIĆ potječe od muškog imena Milko, koje je nastalo kao skraćenica imena Milutin.

Ime Milutin potječe od riječi "mil" što znači ljubav, a "tina" što znači čast. Stoga se ime Milutin može prevesti kao "onaj koji voli čast". Ime Milko se često koristilo kao nadimak za osobe koje su se isticali svojom ljepotom ili snagom.Prezime MILKIĆ se prvi put pojavljuje u 19.

stoljeću u Hrvatskoj. Prema nekim izvorima, prezime potječe iz Like, a prema drugima iz Bosne i Hercegovine. Danas se prezime može pronaći u nekoliko dijelova Hrvatske, kao što su Zagreb, Osijek, Varaždin i Slavonski Brod.Prema podacima iz 19.

stoljeća, prezime MILKIĆ se često pojavljivalo u vojnim dokumentima, što ukazuje na to da su neki nositelji ovog prezimena bili vojnici. Također se može pretpostaviti da su neki nositelji ovog prezimena bili seljaci, s obzirom na to da se prezime pojavljuje u ruralnim područjima.U današnje vrijeme, nositelji prezimena MILKIĆ se bave različitim zanimanjima, od kojih su najčešća zanimanja obrtnici, trgovci i umirovljenici. Iako je prezime relativno rijetko, nositelji ovog prezimena su ponosni na svoje porijeklo i tradiciju koje nosi prezime MILKIĆ.