Značenje i porijeklo prezimena MATAŠIN

Imena i Prezimena

Značenje prezimena MATAŠIN: Odakle potječe?

Prezime MATAŠIN je jedno od brojnih prezimena koja su nastala od imena Matija. Matija je muško ime koje potječe od hebrejskog imena Matthaios, što znači “dar Božji”. Ime Matija je bilo popularno u kršćanskoj tradiciji, a proširilo se na područje Hrvatske tijekom srednjeg vijeka.

Prezime MATAŠIN je nastalo od imena Matija i dolazi od osobnog imena MATAŠ.

Osobno ime MATAŠ je bilo popularno u Hrvatskoj u 19. stoljeću, a prvi put se spominje u 18. stoljeću.

Prezime MATAŠIN se prvi put pojavljuje u Hrvatskoj u 19. stoljeću, a najviše se pojavljuje u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, posebno u Međimurju.

Prezime MATAŠIN je relativno rijetko u Hrvatskoj, a prema podacima iz 2020. godine, u Hrvatskoj živi manje od 200 osoba s tim prezimenom.

Prezime MATAŠIN se također može pronaći u drugim zemljama, poput Slovenije, Austrije, Njemačke i SAD-a.

Uz prezime MATAŠIN, postoje i druga prezimena koja su nastala od imena Matija, poput Matošin, Matasin, Matasovski i Matasović. Sva ta prezimena imaju isto značenje – potječu od imena Matija.

Ukratko, prezime MATAŠIN potječe od osobnog imena MATAŠ, koje je nastalo od imena Matija. Ime Matija je popularno u kršćanskoj tradiciji i proširilo se na područje Hrvatske tijekom srednjeg vijeka. Prezime MATAŠIN je relativno rijetko u Hrvatskoj, ali se može pronaći i u drugim zemljama.