Značenje i porijeklo prezimena LUBIANA

Značenje i porijeklo prezimena LUBIANA: Povijest i geografska rasprostranjenost

Prezime LUBIANA jedno je od manje poznatih prezimena u Hrvatskoj, ali ima zanimljivu povijest i porijeklo. Prezime LUBIANA potječe iz Italije, a ime je dobilo po gradu Ljubljani, koji se na talijanskom jeziku naziva Lubiana. Prezime se prvi put pojavilo u 19. stoljeću u Istri, na području Pule i Rovinja.

LUBIANA je prezime koje je u Hrvatskoj vrlo rijetko, a najviše se pojavljuje u Istri i Dalmaciji. U Istri se najviše pojavljuje u gradovima Puli i Rovinju, a u Dalmaciji u gradovima Splitu i Dubrovniku. Prema popisu stanovništva iz 2011. godine, u Hrvatskoj živi oko 100 osoba s prezimenom LUBIANA.Prezime LUBIANA ima zanimljivu povijest. Kao što smo već spomenuli, ime je dobilo po gradu Ljubljani, što ukazuje na talijanski utjecaj na području Slovenije i Hrvatske.

Prezime LUBIANA u 19. stoljeću pojavilo se u Istri, koja je tada bila pod vlašću Austro-Ugarske. U to vrijeme, Istra je bila podijeljena na tri dijela: austrijski, talijanski i hrvatski. Prezime LUBIANA pojavilo se u dijelu Istre koji je bio pod talijanskom vlašću.Interesantno je da se prezime LUBIANA pojavljuje i u drugim dijelovima Europe.

U Italiji se prezime pojavljuje u regiji Lombardiji, a u Španjolskoj u regiji Baskija. Prezime LUBIANA također se pojavljuje i u Južnoj Americi, posebno u Argentini i Brazilu.Ukratko, prezime LUBIANA ima zanimljivu povijest i porijeklo koje je povezano s gradom Ljubljanom u Sloveniji. Prezime se prvi put pojavilo u 19. stoljeću u Istri, a danas se najviše pojavljuje u Istri i Dalmaciji. Prezime se također pojavljuje i u drugim dijelovima Europe te u Južnoj Americi.